sâmbătă, 27 august 2011

...and no religion too

Acum vreo 2 saptamani citeam un articol din editia in limba engleza a cotidianului turc Hurriyet. Unul dintre autori arata ca religia a cauzat numeroase crime, razboaie interconfesionale si a contribuit la divizarea societatii. Ca multi altii insa, el isi incepe articolul recunoscand lucrurile bune realizate de religie: a oferit un set de reguli care stau la baza moralei publice si a oferit alinare celor in suferinta.

Ca sa ma pot declara in favoarea concluziei sale, ca lumea ar fi un loc mai bun fara religie (ca in Imagine a lui John Lennon) hai sa vedem cum ar fi Terra laica:
- n-ar exista conflictele din Iraq intre suniti si siiti; in Irlanda de Nord intre catolici si protestanti; in India intre hindu si musulmani; in fosta Iugoslavie intre ortodocsi, catolici si musulmani; in Filipine intre catolici si musulmani; in Liban intre crestini si musulmani; talbanii nu ar mai avea baza morala pentru insurgenta lor etc
- n-ar mai exista atentatori sinucigasi;
- nu ar mai exista "honor killings", mutilari ale organelor genitale la fete; casatorii aranjate si casatorii interzise pe criterii religioase; lapidarea adulterinilor si apostatilor; excluziune sociala religioasa etc.
- oamenii nu ar mai fi persecutati pe criterii religioase;
- milioane de oameni nu ar mai posti si nu ar mai suferi aiurea in fiecare an;
- nu ne-am mai indoctrina copii de mici sa le fie frica de o fiinta omnipotenta, omniscienta si razbunatoare.

Deci, lumea ar fi un loc mai bun fara religie.

In ce priveste cele doua "bune" ale religiei, hai sa discutam:

1) Alinarea suferintelor. Asta chiar e un lucru bun, in mare, totusi este o minciuna. Cand esti bolnav, daca nu esti in faza terminala, trebuie sa lupti sa iti revii, nu sa astepti o minune. Justitia trebuie infaptuita in viata asta, de catre noi. Trebuie sa-ti implinesti visele acum, caci nu exista o alta viata si o alta sansa. Binele infaptuit de religie e bazat pe sadirea unei iluzii in sufletele oamenilor. Nu trebuie sa-i dai Cezarului ce-i al Cezarului, caci nimeni nu se naste cu pinteni si nimeni nu se naste cu o sa in spate.

2) In ce priveste morala, sursa moralitatii religioase este Dumnezeu si setul lui de reguli. Daca nu respecti regulile lui, el te va pedepsi facandu-te praf in viata asta sau dupa moarte. Iar daca regulile lui sunt scrise acum 2000 sau 1300 de ani, moralitatea cartilor sfinte e desueta si imorala fata de standardele etice moderne. Diferenta intre morala religioasa si cea laica, este ca religiosul face bine de frica, iar laicul din pura convingere.

Iata de ce subscriu cu autorul turc in ce priveste preferinta sa fata de o lume fara religie, dar nu sunt de acord cu deferenta sa fata de religie.

Imi cer scuze fata de cititorii care sunt religiosi si pe care ii pot ofensa prin aceasta postare. Cred insa ca nicio idee, filozofie sau concept nu trebuie sa fie mai presus de dezbatere, iar religia se bucura de un statut de intangibilitate nemeritat.


- Posted using BlogPress from my iPad

5 comentarii:

Daoism.RO spunea...

As dori daca se poate link-ul catre articolul general. Mi-a placut mult punch-line-ul tau de la final.

ComBo spunea...

Mie toata chestia asta cu aia care cred sunt mai prosti nu mi se pare cu nimic diferita de "crede si nu cerceta".

George spunea...

Don't push man!
E un subiect complicat, credinta e parte din viata multora. Cum, ce, cat de radical, astea sunt diferentele intre fanatici si agnostici.

Marian Hanganu spunea...

@Daoism.RO: Nu exista un articol general. Titlul este din melodia Imagine a lui John Lennon. Melodia este considerata de unii atat de ofensatoare, incat este cantata cu un beep in locul "... and no religion too", sau chiar cu abominabila modificare "... and one religion too".
Nici eu nu sunt de acord cu toate ideile lui Lennon, dar mi se pare abject sa ii modifici creatia. Iar cantecul e o capodopera.

Marian Hanganu spunea...

@ComBo: Printre acuzatiile aduse ateilor se numara intoleranta si identificarea ateismului ca fiind o religie.
E adevarat ca unii atei sunt cam virulenti, dar virulenta lor se limiteaza la cuvinte si este oricum inferioara virulentei celor mai inflacarati credinciosi.
Ideea ca ateismul ar fi o religie, e o tampenie. O religie are in centrul conceptiei despre viata o zeitate. Ateismul este o conceptie despre originile vietii, ale Universului, care exclude prezenta unei zeitati sau mai multora. Absenta credintei nu poate fi o religie.