luni, 15 noiembrie 2010

Regulile care tampesc omul civilizat


Ma aflu in avion. Stewardesa insista ca vecinul meu sa-si inchida pda-ul in timpul decolarii, desi omul insista sa ii arate ca are conexiunea wireless dezactivata. Nu conteaza. Daca era telefon, atunci putea sa-l puna pe mod offline, dar daca e pda, atunci trebuie sa-l inchida. E absurd – omul stie ca intre telefon si pda, e o mica diferente acum: telefonul se poate conecta si la retelele de telefonie, iar pda-ul nu!
Pana la urma se conformeaza frustrat. Langa el, citesc netulburat o carte pe Amazon Kindle, care are o conexiune 3G permanenta. Fireste ca am dezactivat-o, dar stewardesa nu-mi da nici o atentie: in manual zicea de computere, telefoane, pda-ul, dar nimic despre e-book readere, asa ca nu se simte obligata sa intervina. Numai ce scrie in carticica ei conteaza!

Asemenea stewardesei, care se lupta cu dispozitive cu un camp electromagnetic de cativa centimetri, avem tendinta sa respectam reguli pe care nu le intelegem. Mai mult, le respectam fara a fi facut macar un efort de intelegere. E mai comod asa. Stereotipiile ne fac tampiti, dar ne ajuta sa luam decizii mai usor si astfel sa facem fata complexitatii crescande a lumii in care traim.

Stereotipiile sunt deci un rau necesar. E necesar din cand in cand sa fim tampiti. Dar cu ce pret?

Niciun comentariu: