vineri, 12 noiembrie 2010

Cercul interior in vanzarile catre guvern. Cum ii identificam pe influentatori?

Am ramas dator din postarea anterioara cu cateva sfaturi cu privire la identificarea influentatorilor in vanzarile din domeniul public. Iata cateva:

  1. Uitati-va dupa oameni care il insotesc pe sef din vechiul loc de munca. Increderea nu se construieste peste noapte, asa ca e foarte probabil ca oamenii de incredere au venit cu el. Intr-una dintre cartile mai vechi ale lui Alvin Toffler, Power-Shift, el vorbea despre "organizatiile biro-baronesti", tandemuri in care seful vine mereu cu echipa lui de incredere, care il complementeaza si, uneori, ii ascunde defecte si incapacitati majore.
  2. Uitati-va dupa cei care au beneficii neobisnuite. Acum vreo 2 ani un ziar publica lista demnitarilor si consilierilor ministrilor care primisera locuinte de servicii de la RAPPS. Cand un consilier primeste locuinta inaintea unui secretar de stat, asta e semn de putere, e semnnul de care ai nevoie ca sa formulezi ipoteza ca face parte din cercul puterii. La fel, uitati-va dupa cei care il reprezinta pe sef la reuniuni importante, care au masina de serviciu desi functia nu le permite etc.
  3. Uitati-va dupa prezenta in consilii de organizatie - un semn clar de putere. Cine reprezinta ministerul in consiliile de administratie si adunarile generale ale companiilor controlate de acesta? Aici sunt bani buni de castigat si ajung la ei numai cei care au cu adevarat putere.
  4. Masurati frustrarea celor care nu fac parte din cercul puterii. Cei exclusi din cercul puterii sunt frustrati de cei intrati acolo si va vor vorbi cu usurinta despre nedreptatea suferita si despre autorii ei.
  5. Cititi declaratiile de avere ale celor din apropierea sefului si cautati acele persoane care sunt prea instarite pentru a veni la lucru pentru salariu. Daca nu sunt acolo pentru salariu, inseamna ca sunt acolo pentru putere - sunt jucatori, iar voi cu jucatorii aveti treaba.
Sper ca va sunt de folos sfaturile mele - nu plrea le veti gasi prin carti!

Niciun comentariu: