vineri, 6 ianuarie 2012

Despre modul in care ne lasam manipulati: erata. Precizari

Discutiile iscate de postarea anterioara m-au convins ca Dr. Florin Buicu nu este initiatorul petitiei de pe Petitii Online. Aceasta petitie este initiata de un anume Marius, care zice ca e pompier SMURD, dar nu-si dezvaluie numele intreg.

Dr. Buicu apare liderul cauzei pe Facebook (vezi imaginea si link-ul). Cauza de pe Facebook promoveaza petitia. Dialogul cu Dr. Buicu si cu pompierul Marius ma face sa cred ca nu sunt una si aceeasi persoana. Dr. Buicu foloseste argumente si este civilizat, pretinsul pompier e mai putin elevat.

Petitia este mincinoasa, la fel ca si campania de pe Causes, pentru ca pleaca de la o afirmatie mincinoasa: ca proiectul de lege ar prevede desfiintarea SMURD.

In urma semnalarii minciunii din titlu, petitia initiata de Marius a fost modificata: a disparut semnatura Marius si a fost adaugat in titlu: Spune nu privatizarii sanatatii!

Adevarata miza este externalizarea serviciilor de ambulanta - urgentele medicale si nu doar transportul bolnavilor catre operatorii privati. Asta nu implica nici desfiintarea Serviciului de Ambulanta, nici a SMURD, ci autorizarea legala a operatorilor privati omologati de a efectua servicii medicale de urgenta.

In acest moment nu ma intereseaza sa dezbat cine are dreptate in aceasta chestiune, desi am o optiune in acest sens incepand de ieri. In acest moment doar m-a interesat sa nu ma fraiereasca nimeni sa semnez o petitie mincinoasa. Daca cele doua tabere vor sa se confrunte, sa o faca pe baza de argumente si nu de manipulari ieftine si mincinoase!

4 comentarii:

Dr. Florin Buicu spunea...

Stimate Dle Hanganu,
In masura in care va permite timpul va rog sa vizualizati explicatiile Dr. Raed Arafat despre Proiectul Noii Legi a Sanatatii, legat de titlul medicina de urgenta.
Imi permit sa inserez doar o fraza: ​"Daca este un dusman mai mare al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat", afirma Traian Basescu in urma cu trei saptamani. Invitat in studioul HotNews.ro, Raed Arafat desluseste afirmatiile Presedintelui si explica de ce capitolul medicinei de urgenta din proiectul noii legi a sanatatii poate duce la desfiintarea SMURD.
Va multumesc pentru timpul acordat.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11124768-exclusiv-video-raed-arafat-despre-reforma-sanatate-acuzatiile-lui-traian-basescu.htm
si respectiv
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11123238-video-raed-arafat-daca-legea-sanatatii-adoptata-aceasta-forma-care-modifica-radical-sistemul-urgenta-imi-dau-demisia.htm

Marian Hanganu spunea...

Domnule Dr. Buicu,
abia acum discutam fondul problemei, anume cat de mare sa fie implicarea sectorului privat in medicina de urgenta. Este mult mai constructiv sa discutam cu cartile pe masa, decat in baza unei manipulari, asa cum a inceput discutia.
Am ascultat parerea dlui. Raed Arafat si inteleg si pozitia initiatorilor legii. Nimeni nu este tradator in discutia asta. Sunt doar viziuni diferite. Ambele se regasesc in alte tari.
Personal sunt in favoarea externalizarii catre sectorul privat a tuturor activitatilor pe care acesta le poate face mai bine decat statul. Sunt pentru retinerea unei participari a statului pe segmentele unde este necesara solidaritatea sociala. Sunt pentru un stat mai mic si mai eficient, deci nu sunt de acord cu Dvs si nici cu dl. Arafat. Nu cred ca trebuie oferit privatului doar transportul. Nu inteleg de ce privatul omologat pentru medicina de urgenta, cu medic si dotare corespunzatoare trebuie sa faca doar transport, iar ambulanta SMURD fara medic, cu un pompier care a absolvit o luna de curs de interventie trebuie sa aiba prioritate la interventie asa cum se intampla azi.

tudor spunea...

"Personal sunt in favoarea externalizarii catre sectorul privat a tuturor activitatilor pe care acesta le poate face mai bine decat statul."
E un truism.
Apararea nationala este printre activitatile pe care statul le face mai bine ca privatul?
Dar inlaturarea efectelor catastrofelor?
Parerea mea e ca madicina de urgenta trebuie sa ramana atributul statului. Chiar daca (sau tocmai pentru ca) este prin definitie neprofitabila.

Marian Hanganu spunea...

Tudor, toate activitatile pe care privatii le fac mai bine de cat statul nu inseamna toate activitatile statului, ci pur si simplu cele pe care privatii le fac mai bine. Aici scenariul se aplica deja. Ambulantele private sunt trimise si acum de 112 la interventii, prin contract cu CNAS, numai ca nu li se deconteaza interventia medicala, ci doar transportul, ceea ce o tampenie. In cazul calamitatilor, ISU preia conducerea tuturor echipajelor, de la SMURD, Serviciul de Ambulanta si ambulantele apartinand companiilor private. Ce preferi in caz de atac de cord: o ambulanta privata cu medic si echipamente de interventie medicala, sau un echipaj SMURD cu un pompier cu 1 luna scoala medicala, cum sunt multe echipaje SMURD?