Facem prezentari pentru a motiva ascultatorii sa actioneze intr-un anume fel. Nu facem, sau mai degraba ar trebui sa ne abtinem sa facem, prezentari pentru a ne da destepti.
O prezentare centrata pe sine, este o prezentare in care incerci sa spui cat mai multe lucruri despre tine si cat mai multe lucruri despre subiectul in discutie, ca sa arati auditoriului cat de destept esti.
Bullet point-urile par minunate in acest scop, pentru ca permit ingramadirea unei cantitati mari de date si fapte, organizate logic.
Problemele apar pentru ca:
- cu cat folosesti mai multe bullet-uri, cu atat prezentarea este mai plictisitoare;
- dupa cateva bullet-uri audienta isi pierde concentrarea si se plictiseste;
- chiar daca audienta ar absorbi ca un burete toate informatiile organizate in bulett-uri, cunoasterea nu conduce la motivare si la actiune, ci emotia;
- bullet-urile nu pot cominica nicio emotie.
Ca sa schimbi comportamentul oamenilor trebuie sa le schimbi modul de a gandi. Ca sa le schimbi modul de a gandi, trebuie sa ii motivezi, iar asta se face adresandu-te emotiilor, nu ratiunii. Studiile arata ca noi luam deciziile in baza impulsurilor emotionale care vin din sistemul limbic, nu din cortexul frontal, unde este baza gandirii rationale.
Cum bulett-urile ucid emotia si se adreseaza exclusiv ratiunii, ele ucid sansele tale de a determina o schimbare in atitudine si o actiune insensul dorit de tine.
Cel mai bun vehicul pentru a convinge sunt povestile interesante, neasteptate, creibile, emotionale, iar acestea nu pot fi spuse folosind bullet pointuri.
Data viitoare cand ai de pregatit o prezentare, intreaba-te:
1. Ce anume incerc sa ii conving pe oamenii astia sa faca?
2. De ce ar face ei ceea ce ii indemn eu, adica ce i-ar putea motiva?
3. Daca ar face, ce ar obtine? Ar merita efortul, din punctul lor de vedere?
4. Cum as putea sa le comunic ca ceea ce le cer sa faca, le sta in putinta?
5. Exact, ce anume ar trebui sa faca pentru a obtine rezultatul dorit de ei si de mine?
6. Ce fel de poveste as putea sa le spun ca ei sa inteleaga cele de mai sus?
7. Povestea pe care le-o voi spune este credibila, neasteptata, emotionala si prezinta chintesenta ideilor pe care le promovez?
- Posted using BlogPress from my iPad
Un comentariu:
Raspunsul la intrebari este DA.
Cu amendamentul ca totusi trebuie sa arati ca esti destept, nu doar sa provoci emotii.
Trimiteți un comentariu