joi, 2 decembrie 2010

Statul ca opresor: cazul Amazon ingenuncheat de senatorul Liebermann

Iata un scenariu obisnuit pentru stanga: o corporatie devenita mai puternica decat statul "aresteaza" institutiile statului si restrange libertatile civile ale cetatenilor, pana cand un erou reuseste sa invinga corporatia cea rea. De la "Robocop", bestselleruri internationale si la discursurile stangii, scenariul a infierbantat cetatenii si i-a distras de la adevarata amenintare: statul insasi!

Daca nu prea avem exemple publice ale scenariului Robocop, avem prea multe situatii inverse, in care statul isi pune piciorul pe gatul corporatiilor si al cetatenilor deopotriva.

O corporatie, indiferent cat de puternica si bogata, nu se poate pune cu statul, pentru ca acesta din urma are la indemana politie, armata, curti de justitie, inspectori fiscali, inspectori de sanatate publica etc si va ingenunchea cu usurinta orice magnat. O dovada sunt cazurile Yukos, Microsoft si recentul caz Amazon.

Afacerea Amazon este sa ofere infrastructura IT pentru companii din intreaga lume. Ca gazduiesti bazele de date ale unei companii de retail, sau site-ul Wikileaks, nu ar trebui sa fie nicio diferenta pentru Amazon si nici nu ar fi, daca nu ar interveni reprezentantii statului.

Senatorul Liebermann, a chemat la boicotul Amazon, in special in operatiunea privind vanzarea online de carti si alte produse, ca pedeapsa pentru gazduirea Wikileaks, site-ul care publica documente secrete obtinute de la guverne si corporatii. Pe langa cererea directa si publica adresata Amazon de a refuza continuarea serviciului pentru Wikileaks, senatorul trebuie sa fi facut si alte presiuni.

Ca urmare a amenintarilor directe ale unui reprezentant al statului, gigantul american a ales sa-si incalce contractul cu Wikileaks, ceea ce arata cat de puternic si abuziv poate actiona statul atunci cand doreste.

In ce priveste Wikileaks, eu cred ca e treaba statului sa-si pazeasca documentele si, mai ales, sa nu incalce legea, nu a organizatiilor civice si media de a proteja secretele (uneori murdare) ale statului.

Actiunea Wikileaks ridica aspecte delicate de moralitate, care pot fi discutate, dar actiunea senatorului Liebermann este clara: un abuz de putere incalificabil. Cred ca batranul inchizitor ar trebui sa demisioneze sau sa fie pus in discutia Senatului American. Corb la corb nu scoate ochii, insa.

O indicatie asupra faptului ca statul va castiga batalia cu Wikileaks este plasarea fondatorului site-ului Assange, pe lista celor mai cautati criminali de catre Interpol, desi acesta este doar acuzat de infractiuni sexuale in Suedia. Mai mult, acuzatiile din Suedia sunt suspecte, in conditiile in care avocatul lui Assage arata ca procurorii nu au respectat legea in ce priveste probarea acuzatiilor.

Assage pare sa se lupte cu toate statele lumii, care nu accepta ca un om, un site, o companie sau fundatie sa le umble printre rufele murdare.

Niciun comentariu: