sâmbătă, 4 octombrie 2008

Nu banii sunt problema in educatie

Traim zile uluitoare: parlamentul Romaniei se comporta ca o gasca de hoti iresponsabili care sparg magazinul, fura cat pot si apoi ii dau foc.

Recentul vot unanim pentru majorarea cu 50% a lefurilor profesorilor a aruncat tara in anarhie si risca sa ne ruineze economia. Slujbele noastre sunt in pericol daca valul de revendicari reuseste sa destabilizeze economia. Ne putem trezi cu inflatie galopanta, destabilizarea monedei, probleme in rambursarea creditelor, destabilizarea sectorului banicar etc.

Acesti dobitoci care s-au grabit sa voteze fara sa ceara identificarea surselor pentru marire si fara sa evalueze impactul unei campanii nationale de revendicari, nu merita sa fie reprezentantii nostrii. Sunt niste cretini iresponsabili.

In ce priveste profesorii, ca parinte cred ca nu merita o marire cu 50% a salariilor pentru ca fac o treaba mizerabila. Scoala romaneasca este mutilanta pentru creativitatea si sufletele copiilor nostri. Departe de a-i echipa cu cele necesare vietii de adult, ii slabeste si ii vulnerabilizeaza.

Profesorii nu sunt chiar asa prost platiti. Ei lucreaza 20 ore/saptamana, spre deosebire de noi care lucram 40 de ore saptamanal. Ei au 5 luni de vacanta/an, iar noi avem o luna. Multiplicati salariile totale (inclusiv sporurile) cu factori care sa tina seama de cele de mai sus si veti vedea ca sunt foarte bine platiti.

Imi pare rau pentru oamenii cu adevarat corecti si capabili din educatie (o minoritate absoluta), dar sistemul din care fac parte nu permite departajarea lor de puturosi si incompetenti. Sistemul de titularizare pe post, de promovare in functii de conducere la scoli, licee si mai ales la universitati este sovietic si nu are nimic de-a face cu competenta si bunele intentii.

Sunt destui bani pentru educatie in Romania, inclusiv pentru salarii decente, dupa merit. Daca numai accesati pagina Ministerului Educatiei care gazduieste institutiile subordonate (click pe denumire) veti gasi 40 de organizatii subordonate (in fapt sunt mai multe, pentru ca unele intrari ascund mai multe institutii de acelasi fel). Sa ne intelegem: zeci de institutii "papa" bugetul educatiei, nu numai Ministerul. Unele sunt utile. Altele sunt niste mofturi: exista consilul national pentru reforma, dar si cateva agentii pentru asigurarea calitatii in invatamant.

Corul Madrigal este tot in administrarea Ministerului Educatiei. De ce?

Toate aceste institutii sunt populate cu oameni care iau lefuri fara sa ne furnizeze servicii care sa justifice cheltuiala.

Chiar si lucrurile bune sunt facute prost in educatie. Introducerea invatamantului asistat de calculator este, fara indoiala, o idee buna. In Romania s-a cheltuit insa peste jumatate de miliard de euro in acest scop fara ca cineva sa fi facut un calcul de eficienta. Cineva impartial, nu ministerul si firmele care au castigat contracte grase fara licitatie sau cu licitatii dubioase. Am un fiu care este clasa a VI-a si pana acum nu vad care este eficienta investitiei. Mai mult de jumatate din orele de informatica de pana acum nu s-au facut pentru ca nu au avut profesor. Cand au avut profesor calitatea a ceea ce au invatat a fost mizerabila.

Ca sa rezum: niste iresponsabili (parlamentarii) pun in pericol stabilitatea economica si prin asta vietile noastre, pentru a mari salariile intr-unul dintre cele mai neperformante sisteme din Romania (educatia) desi deja platim prea multi bani, care sunt insa risipiti de alti iresponsabili aflati la carma guvernului.

Maine trebuie sa gasesc ceva optimist sa scriu ca altfel o luam razna!

Niciun comentariu: