luni, 6 octombrie 2008

Economia managementului dezastrelor

Dupa cateva postari care numai optimiste nu pot fi numite, stateam acum cateva minute si ma gandeam ce subiect sa abordez ca sa imi onorez promisiunea de a scrie ceva mai optimist. Marturisesc ca mi-au venit cateva idei care numai in directia cu pricina nu mergeau.

Iata ce a iesit: un articol despre managementul dezastrelor!

Economistul englez de geniu John Stuart Mill, care a trait in secolul 19, observa: "marea repeziciune cu care tarile isi revin dintr-o stare de devastare, disparitia in scurt timp a tuturor distrugerilor provocate de cutremure, inundatii, uragane si razboaie".

Asa si este: am fost in Japonia la Nagasaki, chiar in locul unde a cazut bomba atomica; merg aproape zilnic in centrul Bucurestiului facut vraiste la revolutie, am fost recent in Bosnia Hertzegovina distrusa de razboiul civil si urmele incep sa dispara etc.

Daca ne uitam cat de repede s-a refacut New Yorkul dupa 9/11; Thailanda dupa tsunami-ul devastator de acum cativa ani; Turcia dupa cutremurele recente; Kobe din Japonia, dupa cutremurul care a omorat peste 6000 de oameni sau New Orleans dupa Katrina, nu putem decat sa-i dam dreptate lui John Stuart Mill.

Prabusirea economica din Romania post-revolutionara a fost extrem de dramatica. In 1989 PIB-ul Romaniei era de 90 de miliarde de dolari, valoare care a scazut in timpul tranzitiei la 63 de miliarde de dolari, pentru a fi depasita din nou acum vreo 3 ani. Vorbim de dolari 1990, nu de dolari nominali. Oricum, este de ajuns sa te uiti cum arata Romania de azi, cu un PIB nominal de vreo 120 miliarde de euro, ca sa intelegi ca am depasit de mult criza.

Adevarul este ca oamenii se mobilizeaza foarte bine dupa un dezastru. Mai recent, in epoca moderna, dezastrele sunt atenuate de doua elemente:
  • asigurarile care pun la dispozitia victimelor sau urmasilor acestora banii necesari pentru reconstructie
  • programele guvernamentale sau ale administratiei locale care intervin in ajutorul celor loviti de calamitatile naturale sau provocare de om.
Oricum, ca sa va pun pe ganduri, stiati ca dupa un razboi numarul baietilor nou nascuti il depaseste pe cel al fetelor? Inexplicabil dar convenabil.

Si acum, o ultima pastila de optimism "a la Marian": este foarte probabil ca vom fi atat de afectati de criza energetica, incat dificultatile create de aceasta si reorientarea spre alte tehnologii sa ne ajute sa evitam o catastrofa climatica. Si este foarte probabil sa ne revenim din aproape orice catastrofa. Am zis "aproape".

Niciun comentariu: