miercuri, 15 septembrie 2010

Mentalitatea abundentei si mentalitatea saraciei

Exista doua mentalitati diferite: mentalitatea abundentei si mentalitatea saraciei.
Oamenii care se conduc dupa mentalitatea saraciei cred ca balanta puterii in lume este determinata de inzestrarea cu petrol, uraniu, diamante, de marimea rezervelor financiare ale unei tari sau corporatii etc. Oamenii care au aceasta mentalitate privesc cu suspiciune catre orice competitor, pentru ca un euro pe care il castiga el, este un euro pe care nu-l castigi tu, el mananca si tu flamanzesti etc.

Ei cauta metode prin a iesi in fata multimii pentru a apuca putinul care se poate apuca, inaintea celorlalti.

Oamenii care au mentalitatea abundentei, se conduc dupa principiul ca este suficient din orice, pentru fiecare. Epuizarea petrolului nu-i ingrijoreaza atat de tare, pentru ca avem destul hidrogen, micsorarea terenurilor agricole poate fi compensata prin cresterea productivitatii, afacerile castigate de competitor nu sunt o problema, pentru ca sunt destui clienti care sa fie serviti si de altcineva, care au probleme si pe care nu i-a vizitat inca nimeni.

Daca pentru cei din mentalitatea saraciei este imposibil sa iei fata HP-ului in laptopuri, cineva din mentalitatea abundentei ar inventa net PC-ul si l-ar vinde unei audiente cu totul noi.

Mentalitatea saraciei blocheaza gandirea la nivelul problemei, in timp ce mentalitatea abundentei descatuseaza mintea pentru a cauta solutii care sa rezolve cauza si nu efectele problemei.

Mentalitatea abundentei se poate invata. Sfatul meu este sa va puneti ochelarii mentalitatii abundentei si sa mergeti sa o creati!

Niciun comentariu: