luni, 16 iunie 2008

Oameni nepotriviti in locuri nepotrivite



Nu sunt deloc fericit cu rezultatul alegerilor, dar m-am obisnuit. Mi-am propus sa nu discut politica in blogul meu, pentru ca este un blog de marketing si vanzari, nu politic. Prin urmare, abordarea mea este dinspre management, nu dinspre politica.

Am fost interesat de rezultatul alegerilor la Bucuresti, ca orice roman, dar si de rezultatul alegerilor din Ploiesti, orasul in care am drept de vot si in care imi construiesc o casa.

Nu sunt multumit de alegerea lui Sorin Oprescu, deoarece:

  1. Este doctor. Nu cred ca ceva din experienta lui de doctor (chiar director de spital) il pregateste pentru a gestiona miile de angajati ai PMB, bugetele uriase de la PMB si lucrarile de infrastructura incepute de Basescu si Videanu, sau cele care vor mai trebui facute.
  2. Toata viata a fost bugetar. Cand Sorin Oprescu a avut nevoie de bani, el nu si-a pornit o afacere, ci a mai luat un post de director de spital, un post de viceprimar sau o participare intr-o comisie. Prin urmare, zic eu, gandeste ca un bugetar, nu ca un lider. Bucurestiul are nevoie daca nu de un lider, macar de un manager.
  3. Nu este un om corect. Sa fii senator, doctor cu pacienti si operatii si sa conduci si doua spitale nu este ceva ce un om poate face in conditii normale. Ziua are 24 de ore si pentru Sorin Oprescu, asa ca sunt inclinat sa cred ca ocupa posturile doar ca sa ia banii, ceea ce nu e corect.

La Ploiesti a castigat Andrei Volosievici de la PDL. Recunosc ca am votat pentru el in turul 2, cu strangere de inima insa, deoarece:

  1. Nu-l cunosc. PDL a aruncat in lupta electorala o seama de necunoscuti, ceea ce i-a privat de un rezultat mai bun. Asta e o prostie.
  2. Este avocat. La fel ca la Oprescu, cred ca formatia lui nu este suficienta. Nimic din experienta unui avocat nu-l recomanda pentru a conduce cu succes sute de oameni si a gestiona bugetul unui mare oras.

Jack Welch povesteste ca la GE nu ajungea nimeni in varful ierarhiei pana nu confirma. Daca era, de exemplu, un inginer bun, i se dadeau responsabilitati de management, fiind pus sef de echipa, de departament. Daca mergea bine, ajungea director de productie, sau R&D sau similar intr-un business unit. Daca vroia sa ajunga Business Unit Manager, atunci trebuia neaparat sa fi fost in vanzari sau marketing si sa fi avut target de vanzari de atins (daca era in vanzari). Abia apoi putea sa ajunga BU Manager, daca si numai daca experienta era un succes.

Daca isi conducea Business Unit-ul catre succes, atunci i se dechideau portile catre o functie de vicepresedinte.

Avand in vedere dimensiunea provocarii, as fi preferat oameni mai "incercati" la Bucuresti si la Ploiesti. Totusi, democratia e democratie, votul e vot, asa ca nu pot decat sa le doresc succes si sa-mi infirme scepticismul!

Niciun comentariu: