miercuri, 11 iunie 2008

Beti Cafe Ambre!



In urma cu aproape un an ii povesteam unei doamne antreprenor in domeniul distributiei de produse alimentare cat de minunta este cafeaua din Costa Rica. Au urmat o serie de contacte intre firma din Romania cu un producator de dimensiune medie din Costa Rica. Astazi am cumparat pentru prima data din Kaufland cafea Ambre, produsa in Valea Dota din Costa Rica!

Cafeaua este de 2 feluri: arabica si robusta. Arabica are aroma si savoare superioara, dar nu este foarte tare. Robusta este tare si este mai putin pretentioasa ca arabica, dar este mai acida. Costa Rica nu produce decat arabica (prin lege) si este unul dintre cei mai selecti producatori. Cafeaua care se vinde in Romania sub numele Ambre este mai tare decat cafeaua pe care o produce in general producatorul costarican: este o reteta special dezvoltata pentru piata noastra. Cafe Ambre este cafea arabica 100%, pura, fara nici un fel de chimicale, fara nimic altceva decat cafea. Boabele de cafea sunt din categoria "gran oro", mari si lucioase, numai bune ca sa fie incadrate in sortimentul "gourmet".

Plantatiile de pe care au fost culese boabele de cafea se afla la altitudini de 1500 m, altitudinea optima pentru a produce o cafea de calitate superioara.

Producatorul este o cooperativa agricola ce reuneste peste 700 de producatori individuali, de mai bine de 100 de ani.

In opinia mea, cafeaua ar trebui sa aiba denumire de origine, precum vinul. Nu v-ati dori sa beti "merlot" fara sa stiti daca vine de la Murfatlar sau vine de la Vincon. Ca si pentru vin, la cafea conteaza de unde vine.

Iata un pont pentru investitori: tot mai multi oameni doresc sa bea cafea. Milioane de chinezi si indieni opteaza in fiecare an pentru mai multa cafea. Apar tot timpul bauturi noi pe baza de cafea. Milioane de oameni care beau cafea neagra incep sa bea si capucino, ice-coffee, cafea in 3 culori, expresso etc. In timp ce consumul de cafea creste anual, suprafetele pe care se poate cultiva cafea nu cresc in acelasi ritm. Mai mult, cafeaua de calitate superioara este pretentioasa: creste in climat subtropical, la altitudini de peste 1400 m. Nu sunt destule locuri unde poti face cafea de inalta calitate. M-am uitat pe www.ico.org la sectiunea preturi: in fiecare an preturile la cafea cresc! Cine va beneficia de pe urma acestei situatii? Companiile care produc cafea, companiile care impacheteaza si vand cafea, cafenelele etc. Daca vreti sa cumparati o plantatie de cafea in Costa Rica, astept solicitari. Really!

Pana atunci, fuga la Kaufland si cumparati Cafe Ambre!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Am cumpărat cafea Ambre din Kaufland şi împărtăşesc, în proporţie de 90%, aprecierile dlui Hanganu. Într-adevăr, este o cafea superioară, cu o paletă gustativ-aromatică foarte bogată şi cu un excelent raport între tărie şi gust (mă refer la plicul de culoare roşcată, care are lipită pe el o etichetă galbemă pe care scrie "Arabica 100%", care naşte întrebarea: celelalte plicuri, cel auriu şi cel verde, nu sunt arabica 100%?).
Ambre este, la ora actuală, SINGURA cafea de pe piaţă care precizează soiul, regiunea de provenienţă şi altitudinea la care a fost cultivat. Dar... Conform celui mai mare cafegiu român în viaţă, dl Gheorghe Florescu, ar mai trebui să scrie dacă toate boabele provin din aceeaşi plantaţie sau nu, dacă în cultivare s-au folosit îngrăşăminte sau pesticide chimice şi, mai ales, cum a fost prăjită cafeaua. După cum arată, este vorba de o prăjire medie, de tip italian. Nu îmi dau seama dacă răcirea s-a făcut cu aer sau cu jet de abur (procedeu care diminuează mult paleta aromatică a cafelei). Măcinarea, de asemeni, este mare, făcând-o relativ improprie pentru cafeaua turcească, deşi plicul anunţă că este potrivită şi pentru acest tip de cafea.
În rest, numai de bine: importatorii au făcut un efort deosebit pentru a se apropia de standardele premium de vânzare a cafelei, pe care alţi producători şi importatori, "de renume", de la illy şi Lavazza la Tchibo şi Jacobs, nu îl fac niciodată.
Mă asociez, deci, îndemnului: cumpăraţi şi beţi cafea Amber!

Anonim spunea...

Kaufland nu mai vinde Cafe Ambre. Stiti un alt loc de unde se poate cumpara?

Multumesc.

Alexandru

Marian Hanganu spunea...

Din pacate nu se mai importa cafeaua Ambre.
Sursa era www.coopedota.com
Merita sa arunci o privire ca sa vezi cat de avansati sunt oamenii astia: produc cafea, prajesc cafea, ambaleaza si vand sub diverse marci, au scoala de barristas, din deseuri produc alcool, iar din biomasa produc energie electrica!