duminică, 15 ianuarie 2012

De ce ma uit la televizor si probabil ca nu ma voi misca de acolo?

1989: am participat la revolutie. Am fost unul dintre cei care au demonstrat la Ploiesti inainte ca Ceausescu sa fuga.
1990: Demonstratii in Bucuresti, Brasov, Ploiesti, Constanta. Am condus marsuri si demonstratii in Ploiesti, am fost golan in Piata Universitatii, m-am inscris in PNTCD si am participat la campania electorala a lui Ion Ratiu.
1991: am initiat doua greve studentesti, marsuri si mitinguri antiguvernamentale. Mi se spunea ”baiatul cu portavocea”. M-am judecat cu politia, care imi daduse o amenda penala pentru organizarea unui miting neautorizat. Am castigat.
1992: am participat la campania electorala a lui Emil Constantinescu. Alte marsuri, mitinguri etc.
1993, toamna: Am parasit functiile pe care le detineam la organizatia de tineret si la cea universitara a PNTCD. S-a terminat activitatea mea de militant politic.

As zice ca am mai multa experienta ”revolutionara” decat majoritatea celor care manifesteaza azi in orasele Romaniei. De ce nu le dau o mana de ajutor, de ce nu ma implic?

Iata motivele:

  1. Manifestatiile au un pronuntat caracter de stanga, iar eu sunt un liberal convins, cam in sensul lui Milton Friedman. Am vazut o pancarta pe care era un slogan anti-privatizare. Suficient.
  2. Pricina de la care a pornit galceava, respectiv asazisa incercare de desfiintare a SMURD era mincinoasa. Nu ma alatur unei minciuni.
  3. Manifestantii afirma ca lupta impotriva dictaturii lui Basescu. Basescu nu e dictator. Eu am vazut dictatori adevarati, iar Basescu nu e dictator, nici macar cat era Iliescu in primele lui 2 mandate.
  4. Manifestatiile au devenit violente. Singura data cand as fi aprobat violenta a fost in decembrie 1989, pentru ca guvernul era criminal si nu puteai trata altfel cu Ceausescu.
  5. Manifestatiile au fost confiscate de USL, alianta pe care nu o sprijin.
  6. De bine, de rau, avem o stabilitate economica si politica in Romania, care este in pericol daca manifestatiile violente se extind. As saluta demonstratii exclusiv pasnice indreptate impotriva guvernului si presedintelui, pentru ca sunt un exercitiu democratic, firesc.
  7. Scopul declarat al manifestatiilor (de catre USL) este sa declanseze alegeri anticipate. Daca ar reusi, USL ar porni dintr-o pozitie extrem de favorabila si ar castiga alegerile declansate de un PDL invins in strada. Din pacate, singurii care ar beneficia de aceasta situatie ar fi politicienii USL. Situatia economica si politica s-ar deteriora. Avem oricum alegeri la sfarsitul anului. USL ar trebui sa se concentreze sa lupte impotriva comasarii alegerilor, care ii dezavantajeaza. Ar fi alegerea responsabila.
Iata de ce revolutionarul de acum 20 de ani se odihneste in fata televizorului si nu va pleca de acolo daca nu se va simti amenintat, caci de militat, nu are de ce sa militeze in strada.

Un comentariu:

George spunea...

N-o lua si tu la modul propriu, ca nu e ceea ce pare si nu se adreseaza oamenilor rationali. De exemplu, la TV, pe diverse programe comenteaza Tatulici, Diaconu, Madalin Voicu si alti revolutionari adevarati si nefericiti ai soartei.