sâmbătă, 28 ianuarie 2012

7 ratari ale sefului care lipseste de la training

Managerul are obiective clare cu acest training. El vrea ca oamenii sa deprinda cunostinte noi, sa inceapa sa-si construiasca abilitati care sa schimbe productivitatea in departament. Acest training nu este intamplator, ci face parte din strategia lui.

Continutul trainingului a fost realizat in urma consultarii managerului de catre traineri. Au discutat si despre importanta post-implementarii si managerul a inteles si este de acord ca trebuie sa se implice in folosirea sistematica a celor ce vor fi invatate la training.

Cu toate acestea, in ziua trainingului seful este M.I.A. (missing in action). Lipsind de la training, el rateaza cateva ocazii bune:

  1. Rateaza ocazia de a valorifica trainingul. Fara sa fie in sala, ii va fi greu sa lucreze cu departamentul in baza trainingului. Chiar daca este familiarizat cu subiectul, orice diferenta de abordare intre ceea ce stie el si ceea ce s-a predat, il va face sa para ca vorbeste alta limba.
  2. Rateaza ocazia de a-si vedea subordonatii la lucru, de a vedea cum gandesc, cat de repede asimileaza noile cunostinte, cat de pozitivi sunt etc.
  3. Rateaza ocazia de a se apropia de colegii sai. Stand in afara cursului pare arogant, distant, suficient. In loc sa intareasca echipa, o slabeste.
  4. Rateaza ocazia de a da un semnal echipei cu privire la importanta pe care o acorda trainingului si strategiei careia ii slujeste acest training.
  5. Rateaza ocazia de face legatura intre training si obiectivele echipei, chiar in timpul acestuia.
  6. Rateaza ocazia de a invata si de a exersa lucruri noi.
  7. Rateaza ocazia de a arata tuturor ca respecta fiecare investitie si o valorifica optim.
Experienta mea imi arata ca motivele pentru care seful departamentului nu isi insoteste echipa la training sunt numeroase, iar unele sunt chiar justificate, de inteles, scuzabile.

Alteori motivele nu sunt justificate. Unii manageri chiar vor sa transmita mesajul ca sunt deasupra echipei, ca el nu participa la traininguri de de acelasi nivel el fiind mult avansat. Alteori managerul nu este sigur pe el si pur si simplu nu vrea sa se expuna unui mediu de egalitate de sanse cu subordonatii: este ingrozit de ideea ca nu va iesi primul la orice concurs, orice role-play, orice simulare din timpul cursului.

Beneficiile participarii sunt atat de mari, incat sefii de departamente ar trebui sa-si faca timp mereu sa-i insoteasca pe subordonatii sai la training si ar trebui sa fie un exemplu de participare, atitudine pozitiva si colegialitate.

Niciun comentariu: