marți, 9 august 2011

Sfarsitul statului bunastarii sociale

Privesc cu uimire situatia economica a lumii si nu inteleg cum sunt atat de putini cei care identifica in mod corect cauza principala a acestei crize!

Cauza nu o reprezinta speculatiile financiare, sau lacomia bancherilor, asa cum incearca stanga sa acrediteze, ci prostia guvernelor!

Principala cauza a prabusirii Greciei si a leganarii Spaniei si Italiei pe marginea prapastiei este iresponsabilitatea guvernelor care s-au succedat la conducerea acestor tari. Cauza problemelor economice ale SUA este proasta gestiune economica, la fel ca in cazul tuturor celorlalti!

Nu poti trai pe deficit la nesfarsit, fara sa acumulezi datorii si probleme structurale grave in economie. Vine o zi cand datoriile acumulate vor face praf stabilitatea economica si vor trimite economia direct in recesiune.

Ceea ce avem aici este un faliment al statului bunastarii sociale, a carui principala idee este redistribuirea beneficiilor economice in societate. Redistribuirea a ajuns sa domine atat de mult agenda guvernelor, incat a eliminat complet calculul economic din deciziile guvernelor.

Politicienii statului bunastarii sociale face calcule cu privire la categoriile sociale care vor beneficia de masurile sale: cati sunt; cati vor vota cu el si cati sunt cei care sunt deja votantii lui. Prea rar isi pune politicianul de azi problema ca o investitie trebuie sa fie pozitiva economic, ca trebuie sa contribuie la obtinerea valorii economice superioare.

Politicianul statului bunastarii gandeste in cicluri electorale, asa incat indatorarea tarii este acceptabila daca poate oferi iluzia unei bunastari la final de mandat, astfel incat sa se poata prezenta ca un benefactor in alegeri.

Statul bunastarii sociale pune atat de mult accent pe redistribuire incat descurajeaza munca si responsabilitatea. In toate tarile europene s-a creat o armata de oameni care prefera sa vaneze beneficiile sociale decat sa munceasca.

Criza va continua pana cand vom identificat corect vinovatul (statul bunastarii sociale) si ne vom hotari sa gasim un concept viabil care sa asigure cu adevarat bunastarea nationala.


- Posted using BlogPress from my iPad

2 comentarii:

George Popescu spunea...

Partial color.
Politicienii => cei care gestioneaza finantele statelor au in vedere doar propria perpetuare.

Despre ce redistribuiri putem vorbi? Banii multi se cheltuie mai putin transparent si nu ma refer doar la ai nostri.
UE finanteaza zisa lupta impotriva incalzirii globale impunand cetatenilor proprii sa plateasca din ce in ce mai mult pe masini si dispozitive care nu protejeaza de fapt nimic. SUA a risipit bani imensi facand pe superputerea care nu prea este.

Eu cred ca relatia statelor cu proprii cetateni trebuie reasezata. Mi se vorbeste despre sprijinirea celor cu venituri mici prin subventionare, in timp ce noi "grasii" (sau doar eu), trebuie sa platim in acelasi timp si preturi mai mari si taxe si impozite mai mari din care se platesc subventiile.

Care e bunastarea sociala gestionata de state?

Marian Hanganu spunea...

Draga Gopo,
Statul bunastarii sociale este conceptul pe care se bazeaza statele europene, dar si conceptul favorit al democratilor americani. Acest "social welfare state" se bazeaza pe redistribuirea veniturilor de la tine la pensionari, someri, handicapati, persoane cu venituri mici sau fara venituri etc.
Acest stat practica o interventie moderata in economie, dar este scump si birocratic.
Exact asta spun si eu, ca relatia statului cu cetatenii trebuie reasezata, dar si contractul social intre categoriile sociale: cei care platesc taxe pot si vor sa sustina un numar mai mic de receptori de ajutor social.