luni, 15 august 2011

Cum prezenta unui simbol poate altera deciziile

Numarul din 6 august al prestigioasei reviste The Economist gazduieste un articol exceptional, "Flagging Up Bias. The Psychology of Voting".

Articolul relateaza despre studiile Melisei Fergusson de la Universitatea Cornell, care a inceput sa studieze influenta prezentei steagului national asupra votului. Studiile ei au inceput in 2007 in Israel si au continuat cu alegerile prezidentiale din SUA.

Studiile au aratat ca interogarea votantilor in prezenta steagului SUA influenta intentia de vot in favoarea republicanilor si a candidatului republican John McCain. Intentiile de vot nu sunt acelasi lucru cu votul, asa ca cercetatorii au dorit sa afle daca participantii care si-au exprimat intentia de vot in prezenta steagului au votat sau nu cu Obama. Studiul a arata ca votul lor a fost influentat.

Mai mult, un an dupa ce Presedintele Obama a preluat functia, cetatenii expusi steagului national au apreciat performanta acestuia mai putin favorabil decat grupul de control, care nu fusese influentat.

Steagurile sunt simboluri puternice, care impacheteaza emotii si valori fata de care majoritatea oamenilor nu sunt indiferenti. Cu toate acestea, nu cred ca v-ati fi asteptat ca simpla afisare a steagului sa modifice votul-o decizie importanta si, teoretic, rationala.

Logo-urile sunt steagurile marcilor, iar studiile mentionate de The Economist arata de ce este important sa "impachetezi" in logo valori si emotii.


- Posted using BlogPress from my iPad

Niciun comentariu: