sâmbătă, 26 martie 2011

Rebelii si corporatia

Corporatia si inovatia radicala nu sunt prieteni. Nu poti conduce o corporatie fara reguli si proceduri (cel putin nu una de dimensiune mare), iar regulile si procedurile, ca si ierarhia sufoca inovatia.

Asta e motivul pentru care corporatiile inceteaza sa mai inoveze fundamental, traind din imbunatatiri si din achizitionarea unor companii si patente inovatoare dezvoltate de altii.

Se intampla uneori ca in departamentele care au cea mai mare nevoie de inovatii sa aterizeze cate un inovator. Inovatorul se va distinge rapid prin lipsa de conventionalitate a comportamentului lui. Este de asteptat sa nu-i pese de regulamente si ierarhie, sa tinda sa ia decizii peste nivelul de competenta asociat pozitiei lui, sa conteste ordinele si strategia oficiala a companiei, sa intarzie la program s.a.m.d.

Daca se intampla sa fii seful acestui om si se intampla sa ai nevoie de el, va trebui sa-l aperi in fata conducerii companiei, cu pretul scaunului tau. Ceea ce ai nevoie imediat, este un plan pe termen foarte scurt, care sa-i permita inovatorului sa scoata la iveala rezultatele care sa justifice decizia ta de a-i tolera excentritatile. El nu va face acest plan, cel mai probabil, asa ca trebuie sa-l faci tu impreuna cu el, sa-l faci sa si-l asume si apoi sa ai grija sa il execute.

Trebuie sa-l tii pe rebel motivat si sub presiunea rezultatelor pe care el insusi a promis sa le livreze. Trebuie sa-i asiguri sprijin permanent, atunci cand se ciocneste de rigiditatile companiei si sa-l convingi sa mai faca si el mici concesii de dragul scopului comun. Verifica tot timpul daca rebelul tau are si valoare, nu numai atitudine!

Cel mai important insa este planul pe termen scurt, care trebuie sa-ti cumpere libertatea de a-l pastra pe rebel in structurile corporatiei in acelasi timp cat iti pastrezi si tu pozitia.

Niciun comentariu: