Aud tot mai des parinti spunand despre copilul lor: este bine crescut, ascultator, respectuos etc. Nimic rau in asta, dar numai cat timp are 6 ani. Cand insa folosesti aceste cuvinte pentru a-ti descrie copilul la 20 de ani, sau la 30 de ani, sau la 40 de ani, inseamna ca ai crescut un bleg (sau o bleaga)!
Avem nevoie de micul Cristinel sa fie ascultator, sa-si manance cerealele si sa-si faca temele in clasa a 4-a. Daca insa il angajam la cererea tatalui cu care suntem prieteni si el este ascultator si supus, inseamna ca e un bleg care trebuie reeducat!
In viata adultilor "copii" cuminti duc tava si le deschid usa celor care au avut nota scazuta la purtare! In viata reala, daca iei decizii proaste in mod repetat, esti concediat, banca iti ia casa, iar nevasta divorteaza si sfarsesti prin a sta cu parintii si a le manca pensia!
Poate ca lumea reala nu pare o jungla, ci un stat asistat social, dar este o iluzie: e o jungla darwiniana unde cei cu bun simt sunt devorati de cei care nu asteapta sa li se dea, ci isi iau!
Aratati-mi pe cineva care are succes in domeniul lui, fie el afaceri, politica, sport, arta si e un bleg caruia i s-au recunoscut meritele! Nu, toti sunt din categoria care nu cer, ci iau ceea ce cred ca li se cuvine. Uneori mai mult decat li se cuvine!
E un moment in educatia copilului (la adolescenta), cand trebuie sa le arati lumea asa cum este si sa-i inveti sa ia, sa se bata pentru ceea ce vor, sa-i dea la o parte pe altii, mai ales pe cei cu bun simt, care nu cer niciodata, ci asteapta sa li se dea!
Daca nu am dreptate, numiti unul care are cu adevarat succes si i s-a dat, nu si-a luat!
7 comentarii:
Un articol plin de adevaruri. Familia te invata sa fii bleg, iar scoala sa fii un angajat. Exceptiile sunt cele care le vedem in diverse topuri ale bogatiei. Aceia care au fost copii neastamparati si elevi care s-au opus sistemului idiot de invatamant (nu numai de la noi) au ajuns cineva.
[..]pe cei cu bun simt, care nu cer niciodata, ci asteapta sa li se dea![..]
Aici parca lipsesc niste ghilimele
Fiindca cei cu bun simt nici nu cer nici nu asteapta ci pun mana si muncesc
Sunt si adevararuri in ce ai scris dar nu sunt de acord ca trebuie sa inveti un adolescent sa ia si sa ii dea pe altii la o parte.
Mai degraba sa fie un om de caracter, in ce sa-si investeasca timpul, ce fel de angajamente sa-si ia, ce inseamna cultura financiara, ce inseamna succesul..
Draga Ela,
Toata viata trebuie sa-i dam pe altii la o parte. Caracterul inseamna sa iti stabilesti limitele in care vei lupta cu altii. Spunem ca un om are caracter daca in lupta cu ceilalti nu minte, nu fura, isi tine promisiunile etc.
Asta nu anuleaza lupta cu ceilalti, ci doar ii confera reguli.
Hai sa-ti dau exemple ca sa te conving ca noi toti ii dam la o parte pe altii in viata: cand te angajezi, o faci in dauna unora care raman someri; cand iti incasezi salariul, o faci in dauna celor care lucreaza la firmele care au pierdut comenzi in fata firmei tale; cand iti cumperi o casa, o faci in dauna celor care vor veni prea tarziu sa o contracteze; cand cumperi lapte din magazin, cresti pretul pentru toti cei care vor cumpara lapte maine etc.
Ce inseamna sa fii bleg: sa te gandesti ca daca muncesti bine, atunci sefii vor aprecia si-ti vor mari salariul. Sa te duci sa ceri marire de salariu si sa dai inapoi pentru ca seful zice ca nu are buget.
Ce inseamna sa nu fii bleg: sa iti negociezi conditiile in care ti se va mari salariul, sa-ti indeplinesti partea de obligatii si sa ceri respectarea intelegerii. Sa iti negociezi salariul, sa ai ceva de dat si de luat in cazul in care nu esti multumit de rezultatul negocierii.
Ce inseamna sa fii bleg: sa vrei o promovare si sa dai inapoi pentru ca un alt coleg a avut o discutie cu seful inaintea ta, solicitand postul. Cat timp nu e dat, competitia este deschisa si esti fraier daca dai inapoi. Ce inseamna sa ai caracter: sa lupti curat, dur dar fara mizerii (inselaciune, calomnie etc.).
Acum suntem pe aceeasi pagina?
Sigur ca neintentionat ii dam pe altii la o parte dar e ok atat cat suntem corecti si ei au avut aceleasi sanse ca si noi. Zic asta gandindu-ma la primul exemplu pe care mi l-ai dat, cel cu angajarea.
"Dur dar fara mizerii", da, sunt de acord.
Offtopic - ti-am trimis ieri dimineata un mesaj pe marian.hanganu@gmail.com cu o cerere. L-ai primit?
Draga Ela,
nu am primit mesajul pe care mi l-ai trimis la adresa de gmail. M-am uitat si in spam de teama sa nu-l fi sters filtrul, dar nu este nici acolo.
Poti sa-mi mai trimiti o data mesajul?
Draga Ela,
nu am primit mesajul pe care mi l-ai trimis la adresa de gmail. M-am uitat si in spam de teama sa nu-l fi sters filtrul, dar nu este nici acolo.
Poti sa-mi mai trimiti o data mesajul?
Gata, am retrimis
Trimiteți un comentariu