duminică, 2 mai 2010

Managementul bun ruineaza companiile pe termen lung

Cum adica managementul bun ruineaza companiile pe termen lung? Ce-i prostia asta?

Exact asta a fost reactia mea cand am aflat ca exista un tip, Clayton Christensen, care pretinde asa ceva. Tipul este profesor la Harvard si a scris 3 carti de mare succes, printre care "the Innovators Dilema" si "The Innovators Solution".

Ideea e simpla: un bun manager nu va face niciodata nimic fara sa consulte piata, adica se va lasa tot timpul condus de feedback-ul pietei si va veni cu produse care sunt cerute conform studiilor de piata realizate de catre departamentul de marketing. Pe urma va implememnta strategia cu atentie pentru detalii, reducand costurile si imbunatatind calitatea intr-un adevarat KAIZEN si TQM (Total Quality Management). In aceste conditii, el ar trebui sa-si mareasca constant cota de piata.

Problema este ca piata nu inoveaza niciodata, sau cel putin aproape niciodata. Consumatorii nu ar fi inventat niciodata becul, ci o lampa cu gaz sau cu osanza de balena mai buna. Consumatorii nu ar fi inventat niciodata iPod, sau MacBook Air, sau pampersii. Este nevoie de un inovator care sa sparga tiparele gandirii conventionale si sa spuna: uite ce am inventat eu pentru voi si cum se foloseste! E cool, cumparati-l va rog, pentru ca sunt grabit sa ma umplu de bani!

Un bun management inseamna matrici de risc, risk management si in consecinta evitarea riscului. Pe termen lung, risti nu sa fii depasit de concurentul care fabrica acelasi produs ca si tine dar mai ieftin si cu 5% mai fiabil, ci de catre concurentul care teface sa devii irelevant!

Nu ma indoiesc ca ultimul producator de calesti care a iesit din afaceri era cel mai bun si facea calesti grozave, care erau mai fiabile decat automobilul Ford model T cu care au fost inlocuite. El nu a fost depasit de un fabricant de calesti mai bune, ci de catre un fabricant de masini!

Ultimul fabricant de magnetofoane a fost scos din afaceri pentru ca nu a vazut potentialul casetei audio, nu pentru ca a facut magnetofoane proaste!

Aceasta postare am facut-o prima data in 12 martie 2008 si cred ca este mai actuala ca oricand.

Niciun comentariu: