sâmbătă, 8 mai 2010

Balon cu aer cald

Stai la biroul tau si astepti un tip care ti-a cerut o intalnire. Usa se deschide si apare un domn imbracat intr-un costum scump, purtand o camasa scumpa, o cravata la moda, ochelari scumpi si pantofi stralucitori. Totul, dar absolut totul este scump si de cea mai buna calitate. La mana ii straluceste ceasul elvetian, mai scump decat masina ta. Scrie cu stiloul. Stiloul e Caran d'Ache. Te vede ca il admiri si iti explica: stiloul este un Gotica, editie limitata, o bijuterie rara.

Se scuza ca a intarziat, pentru ca nu a gasit loc de parcare, pentru masina lui foarte mare. Se intampla sa-ti mentioneze numele si e ceva gen Jaguar cel putin. Asta ii permite sa initieze o scurta discutie despre tehnologia folosita la noile masini de lux. A fost scumpa, dar nu-i pare rau, pentru ca cea veche nu-i mai placea. Cea vechie costa cat 3 masini ca a ta, dar era "ieftinache".

Tu unde pleci in vacanta? El nu s-a hotarat daca sa ia o croaziera in Marea Caraibilor sau sa mearga in Bali. Ma rog, nici nu a avut timp fiind ocupat cu cateva proiecte care stau sa iasa, in care a atras cateva mari corporatii multinationale. Nu lucreaza insa cu baietii care conduc birourile acestora la Bucuresti, ci direct la HQ la ei.

Dintr-o data, te simti mic si neinsemnat fata de acest om. Si de ce nu te-ai simti? El este succesul intruchipat, iar tu un vierme patetic.

Sigur ca te bucuri ca un asemenea om te baga in seama. Asculti cu atentie propunerea lui si, dintr-o data, crezi ca ai putea sa-ti permiti sa cumperi ceea ce vinde el. Sigur, asta inseamna ceva sacrificii, dar el iti arata calea pe care trebuie sa mergi daca vrei sa devii si tu un om important! Poate ca asta ti-a lipsit pana acum: un pic de viziune si de indrazneala!

STOP!

Nu stii daca ceasul, costumul, cravata, stiloul si toate celelalte accesorii sunt reale sau falsuri! Nu stii daca masina exista. Nu stii daca partenerii lui au auzit vreodata de existenta marelui om! Ar putea fi un escroc care iti intinde cu abilitate o capcana, pentru ca stie ca oamenii sunt impresionabili! Ai putea pierde tot ce ai, daca omul este un escroc!

Si chiar daca toate sunt reale, chiar daca merge in vacanta in Bali si conduce o masina de 10 ori mai scumpa decat a ta, omul acesta a venit sa-ti propuna ceva! Ce daca s-a imbracat ca pentru nunta: singurul lucru care conteaza, este daca propunerea lui il va face pe el mai bogat si pe tine mai sarac, sau este chiar o propunere avantajoasa pentru tine! Oricum, ar trebui sa-l privesti cu suspiciune dupa o asemenea tentativa de intimidare!

Fie ca esti cumparator sau vanzator, nu te lasa impresionat de chestii lucitoare! Singurul motiv pentru care tipul arata de parca a cazut sifonierul pe el, este ca vrea sa te impresioneze! Singurul motiv pentru care depune atata efort, este ca vrea sa obtina o intelegere mai favorabila cu tine decat i-ai permite daca ai fi in toate mintile!

Cand vindeti sau cumparati, nu va lasati intimidati! Ar putea fi prea costisitor!

Niciun comentariu: