joi, 28 august 2008

Muntenegru - un stat interesant



Muntenegru este un tanar stat foarte interesant.
Cadrul natural uimitor este principala sa bogatie. Drumul din Bosnia Hertegovina trece prin numeroase tunele sapate in munti inalti de peste 2000 m. Ai senzatia ca esti in regatul Stapanului Inelelor.
La un moment dat am inceput sa coboram de pe munte sinuos. In vale mii de lumini indicau prezenta unui oras, Budva. Budva este un oras vechi, devenit acum o atractie turistica. Orasul vechi, medieval, este transformat acum in centru turistic, plin de magazine, cafenele si restaurante. In port se leagana yahturi de lux.
Budva nu este insa nici la jumatatea lui Kotor (atestat documentar in 168 i.C.), unul dintre cele mai vechi orase din Mediterana.
Orasul vechi din Kotor, organizat similar cu cel din Budva, este mai mare si mai frumos. Orasul se intinde la poalele unui munte. Zidul de aparare al vechii cetati se continua pe munte, iar noaptea este luminat din loc in loc, ceea ce ii da o aura de mister.
Golful in care suntem noi asezati in golful Kotor, vis a vis de orasul Tivat, atestat documentar prima data in secolul III i.C.
Pretul la cazare nu este mare. O camera cu bucatarie, baie si doua paturi incepe de la 120 RON/zi. Noi am platit 80 euro/noapte pentru un apartament cu 2 camere o bucatarioara mititica si baie, cu micul dejun inclus pentru 3 persoane. Preturile in restaurante nu sunt mari: comparabile cu restaurantele medii din Bucuresti.
Oamenii sunt in general draguti. Sarbii ne plac, pentru ca stiu ca romanii au o atitudine in general favorabila fata de ei.
Nu sunt multi romani: am vazut 3 masini cu numar de Romania de cand sunt aici. Intr-o zi au aparut la restaurant niste romanasi cu lanturi de aur de un deget la gat si cu o copila de vreun an incarcata cu aur.
In ultimii ani au sosit multi investitori rusi, din categoria celor foarte bogati. Si alti investitori par sa fi inteles potentialul acestor locuri: englezi, francezi, italieni si altii. Adica, daca vreti sa vedeti Muntenegru ieftin, acum e momentul, pentru ca lucrurile se vor schimba rapid.
Moneda nationala este euro! La sfarsitul anilor '90 Muntenegru a introdus marca germana ca moneda nationala, ca raspuns la hiperinflatie. Sigur ca, odata cu adoptarea euro in UE, marca a fost inlocuita cu euro. Fireste ca Muntenegru nu este membru al zonei euro, pentru ca nu este membru UE, dar adoptarea euro este foarte sanatoasa pentru ca nu permite guvernului sa manipuleze moneda. Practic oamenii astia traiesc foarte sanatos, pentru ca masa monetara depinde de fluxurile monetare si nu pot merge pe deficit de cont curent pentru ca li s-ar termina moneda.
Din punct de vedere politic, daca vorbesti cu muntenegrenii, ei simt la fel ca sarbii. Muntenegru a fost de partea sarbilor in luptele din razboiul civil din anii '90.
Cam toata lumea cu care am vorbit il uraste pe Milosevici si reproseaza restului lumii ipocrizia cu care au tratat Serbia. Aici am o parere separata:
  1. Dreptul la secesiune exista, cu conditia ca el sa fie exercitat dupa o consultare populara corecta, cu informarea prealabila corecta a populatiei.
  2. Serbia nu ar fi trebuit sa foloseasca forta impotriva Croatiei cand aceasta a vrut sa-si declare independenta, ci sa se angajeze in negocieri.
  3. Bosnia Herzegovina este o gluma, un stat marioneta creat de vestici pentru a ascunde realitatea lugubra a existentei unei formatiuni statale musulmane in Europa.
  4. Musulmanii din Bosnia au luat-o razna sub influenta gruparilor jihadiste.
  5. Interventia externa in Iugoslavia este un esec total. A avut loc o epurare etnica fara precedent. Sarajevo a devenit un oras musulman din care croatii si sarbii sunt izgoniti. Comunitatile de musulmani, croati si sarbi traiesc separat si se urasc separat. In clipa in care ar pleca trupele internationale, razboiul ar reincepe.
  6. Nu poate fi liniste aici pana cand nu se sparge Bosnia, pentru ca sarbii din Republica Srpska vor in Serbia, iar croatii in croatia. Numai musulmanii isi spun "bosniaci".
  7. In ultimii 20 de ani musulmanii din Bosnia s-au schimbat mai mult decat in 100 de ani: au devenit radicali, au inceput sa se imbrace ca cei din orient si nu cum se imbracau de sute de ani, au inceput sa adopte o linie mult mai radicala.

In fine, lasand politica la o parte, va separa cam 1300 km de o tare foarte frumoasa si foarte interesanta. Maine sper sa merg la Dubrovnik, in Croatia, ca sa vad si partea aceasta a povestii.

Un comentariu:

Răzvan spunea...

Foarte frumos ni s-a parut si noua in excursia pe care am facut-o in 2007 in Muntenegru. Am fost cateva zile si la munte (Zabljak) si in golful Kotor (cel mai estic fjord din Europa).
Desi tara nu este ajunsa la potential maxim (gunoaie prin tot felul de locuri, meniurile se bazeaza in special pe fripturi simple, etc.) ni s-a parut deosebita.

Noi am ales o cale de dus si mai 'ne-uzuala':-), si anume prin Kosovo, (unele amanunte http://martutza.blogspot.com/2008/01/jurnal-de-cltorie-iii.html) si ne-am intors prin Serbia..