luni, 4 august 2008

Conteaza daca esti frumos. Dar daca nu esti, ce faci?

Traim in epoca actiunii pozitive, adica a discriminarii controlate in favoarea celor defavorizati. Este o epoca in care, daca esti acuzat ca gandesti prin stereotipii, esti stigmatizat. Nu mai ai voie sa fii rasist, antisemit, pan-slavist si in general, nu mai ai voie sa fii retrograd. Este bine ca ne propunem asta, dar chiar reusim? Eu zic ca nu chiar asa de bine cum ne place sa credem.

Recent am citit despre efectul de "halo". Efectul de halo, arata ca avem tendinta sa exitindem o caracteristica limitata la un intreg. Iata cum functioneaza: Intr-un studiu, s-a explicat unui grup de subiecti ca baiatul a carui poza o vad, a aruncat un bulgare de zapada avand o piatra in mijloc, intr-un alt copil, ranindu-l. Pe baza acestei istorii si a pozei copilului, subiectii au fost rugati sa il caracterizeze.
Jumatate dintre subiecti au primit poza unui copil frumos, iar ceilalti poza unui copil mai putin atragator. Primii, au avut tendinta sa-l scuze pe copil, imaginandu-si ca era suparat, ca a fost indemnat de altii, sau ca, pur si simplu, a avut o zi proasta. Cei care au vazut poza copilului urat, au fost mult mai drastici, imaginandu-si ca ar avea lipsuri grave de educatie, ca s-a inhaitat cu golanii, ca vine dintr-o familie dezorganizata si chiar ca e numai bun de scoala de corectie.

Practic, subiectii au extins prima impresie, legata de atractivitatea copilului, asupra intregii firi a copilului, trecand peste povestea cu bulgarele.
Efectul halo ne insoteste zilnic, pentru ca este o parte din modul de gandire a lui homo sapiens, care, in lipsa informatiilor, brodeaza pe marginea a ceea ce stie deja.
Credem ca oamenii frumosi sunt mai onesti decat cei urati si mai inteligenti, ca cei inalti sunt mai competenti decat ceilalti, ca femeile frumoase sunt mai fericite decat cele urate etc.

Deci, sa nu va imaginati, dragi prieteni ca scunzii au aceleasi sanse in viata ca si cei inalti si chipesi, pentru ca nu au. Daca sunteti inalti si frumosi, bravo voua: Dumnezeu v-a binecuvantat si ati pasit cu dreptul in viata!

Ce faceti insa daca nu sunteti frumosi? Ce faceti daca sunteti vanzatori, deci oamenii isi fac permanent prime impresii despre voi, dar sunteti scunzi si grasi, sau aveti chelie prematur?

Simplu: munciti mai mult! Culcati-va devreme si incepeti sa vindeti cand frumosii inca dorm; dati un telefon pe zi in plus, vizitati un client in plus la fiecare doua zile, invatati mai mult si aplicati ceea ce ati invatat, strangeti din dinti si fiti perfectionisti! Va spun ca multi dintre cei care au succes nu sunt frumosi, dar au vointa. Va garantez, succesul va va face sexi!

Niciun comentariu: