joi, 1 iulie 2010

Rasplata pentru curaj este succesul!

Esti un vanzator, in departamentul de vanzari al unei firme nou create, despre care putina lume a auzit.

Ce-ai zice daca directorul de vanzari ti-ar cere sa suni la, sa zicem, una dintre primele 3 companii ca cifra de afaceri din Romania, sa ceri sa ti se faca legatura cu unul dintre cei mai importanti directori ca sa ii reciti scriptul tau de vanzare la telefon?

Nu aud, ce-ai zice?

Intamplarea este cat se poate de reala. Tineam un workshop de vanzari la telefon si cerusem ca vanzatorilor sa li se permita sa sune la companii mai mari de 10 milioane de euro cifra de afaceri anuala.

Unul dintre vanzatori a sunat la una dintre cele mai mari companii din Romania si a cerut cu directorul de IT. La aceasta companie directorul de IT este un tip foarte puternic, care controleaza un buget urias.

Tanarul vanzator a dat, evident, de o secretara. I-a spus acesteia de ce a sunat si de ce vrea sa vorbeasca cu directorul si a rugat-o sa-i faca legatura. Secretara a cantarit spusele lui, a sunat la director, iar acesta i-a spus ca este intr-o sedinta, dar pentru ceea ce vrea el sa vanda ii recomanda sa vorbeasca cu unul dintre adjunctii sai. De asemenea, directorul i-a transmis ca asteapta un document despre ceea ce poate face firma pentru departamentul lui. Secretara i-a oferit vanzatorului datele de contact ale adjunctului.

Vanzatorul nu a fost apostrofat, desi ar fi putut fi, nu a fost trimis la plimbare, desi ar fi putut fi, nu i s-a cerut sec sa trimita oferta si sa astepte sa fie contactat, desi i s-ar fi putut cere asta.

El a primit o pista catre bani, pentru ca a indraznit sa sune, a avut ceva interesant de spus, a fost politicos si a cerut sa i se dea voie sa-si prezinte oferta care, amanunt important, ar putea fi utila cumparatorului.

Intotdeauna am stiut ca succesul este pentru cei indrazneti. Saptamana trecuta am avut confirmarea.

Amuzant este ca ma uitam la tanarul vanzator, care era preocupat de urmatorul sau pas, si nu parea sa realizeze ce lucru important i se intamplase, ce realizare importanta tocmai avusese. Sper sa continue sa sune fara frica, pentru ca succesul il asteapta daca va valoriza aceasta experienta.

Niciun comentariu: