joi, 8 iulie 2010

Cea mai frumoasa echipa a Germaniei din toate timpurile

Tocmai s-a incheiat semifinala dintre Germania si Spania. Spania a invins si am fost satisfacut, pentru ca am tinut cu Spania.

Imediat insa am simtit nevoia sa scriu cateva cuvinte despre aceasta echipa a Germaniei, care mi se pare cea mai frumoasa din toata istoria Germaniei.

Nu pentru ca joaca un fotbal modern si frumos, sau pentru ca jocul lor dovedeste inteligenta tactica, tehnica individuala si disciplina de joc, ci din exact motivul pentru care o hulesc unii: pentru ca are 11 jucatori in lot care nu provin din parinti germani!

Stiu ca unii nu veti fi de acord cu mine si respect asta, dar vreau sa va ganditi la cateva lucruri:
  1. S-a spus ca Hitler se rasuceste in mormant stiind ca in echipa Germaniei joaca polonezi, negri si africani. Poate ca asa este, dar mie mi se pare un lucru bun sa se aleaga praful de ideile rasiale ale lui Hitler! De ce ar trebui sa respecte selectionerul Germaniei ideile rasiale ale celui mai mare criminal din istorie? Ironia este ca nici Hitler nu era nascut in Germania, iar sotia lui era suspecta de origini evreiesti.
  2. Aceasta compozitie etnica reflecta realitatea noii Germanii, o tara in care exista emigranti care vor sa se integreze, care au nascut copii care se simt germani. Fiecare trebuie sa decida pentru el ce simte ca este, iar ceilalti trebuie sa ia nota si sa-i respecte decizia indiferent de ce simt sau cred ei despre asta!
  3. Actuala echipa a Germaniei este o meritocratie: Loewe a chemat la nationala cei mai buni jucatori si nu cei mai arieni sau reprezentativi jucatori. Asta ar fi un model de promovat in toate echipele din lume, nu numai la fotbal si nu numai in sport.
  4. Echipa germana s-a dovedit mai unita si mai dedicata jocului colectiv decat multe nationale mai omogene etnic. De exemplu, individualismul i-a pierdut pe mai omogenii argentinieni!
In fine, veti spune poate ca pericolul de care trebuie sa ne ferim este pierderea identitatii nationale intr-o lume cosmopolita si globalizata.

Marturisesc ca este ultima mea problema, pentru ca mie mi se pare ca nationalismul a nascut mai multi monstri decat ingeri si a provocat destule razboaie si crime impotriva umanitatii, ca sa nu ne agatam de el.

Chiar daca oamenii si-ar pierde identitatea nationala, ei si-ar cauta imediat o alta identitate. Nu exista pericolul ca oamenii sa ramana fara identitate: e in firea noastra sa ne construim o identitate.

Poate chiar vom reusi sa ne construim o identitate nationala, circumcise uneia europene, invelita intr-una universala, care sa valorizeze ce e bun in noi si nu ceea ce este rau. Poate ne vom putea defini prin ceea ce credem si nu prin ceea ce respingem. Asta daca renuntam la stereotipiile nationaliste in care ne complacem azi.

Una peste alta, actuala echipa a Germaniei a ramas in inima mea, chiar daca am tinut cu Spania si chiar daca a pierdut calificarea. Pentru mine, ei sunt castigatorii a ceva mai important decat Cupa Mondiala!

Niciun comentariu: