marți, 13 aprilie 2010

Diferenta dintre cursuri si workshopuri

Workshopurile sunt mult mai eficiente decat cursurile.

Desi la workshopuri se comunica mult mai putina informatie, oamenii invata mai mult pentru ca au ocazia sa exerseze, se simt implicati si, mai ales, simt si apoi isi pot aminti ceea ce au simtit.

Hai sa dam un exemplu extrem, ca sa va ajut sa simtiti.

Sa zicem ca profesoara copilului vostru l-a palmuit si l-a tras de urechi pentru ca nu a fost cuminte in clasa. Ce ati simtit cand ati aflat acest lucru?

Probabil indignare, furie si frustrare. OK, hai sa zicem ca vreti sa nu se mai repete si chiar sa o convingeti sa nu mai faca asta niciodata, niciunui copil.

Optiunea no. 1: O invitati la un curs de psihopedagogia copilului si ii spuneti ca nu e bine sa bata copii, ca mijloc educativ. Credeti ca nu stie asta? Cati dintre profesorii care participa la curs si au lovit copii in trecut vor recidiva? Eu zic ca majoritatea.

Optiunea no. 2: Mergeti la scoala, fara martori, iar cand ramaneti singuri in clasa cu profesoara ii dati o palma cu forta moderata.

Ii spuneti: ”asta este pentru ca mi-ai batut copilul. Iti atrag atentia ca suntem singuri si nu poti sa ma reclami. Nu poti nici sa ma bati, pentru ca sunt mai mare si mai puternic decat tine!”

O lasati sa-si rumege sentimentele, apoi va cereti scuze si ii explicati ca nu ati vrut sa o loviti, dar v-ati dorit sa experimenteze si ea sentimentele copilului batut: indignare, furie, dorinta de razbunare si neputinta. De fiecare data cand loveste un copil, acesta simte ceea ce a simtit ea cand ati lovit-o Dvs. Rugati-o sa se gandeasca la aceasta experienta si sa decida daca vrea sa mai provoace cuiva aceasta suferinta.

Cati dintre profesorii palmuiti ar recidiva intr-un esantion reprezentativ? Mult mai putini, sunt sigur.

Ne credem atat de rationali incat sa invatam rationalizand. Adevarul este ca invatam si rationalizand, dar invatarea cea mai profunda si mai frecventa se face simtind. De-asta repetam greselile parintilor, chiar atunci cand ei incearca sa ne fereasca de acestea povestindu-ne experienta lor sau adresandu-ne sfaturi.

Cursurile se adreseaza mintii, neocortexului. Workshopurile bine facute se adreseaza subconstientului, creierului nostru ancestral, unor mecanisme de decizie mai vechi decat neocortexul si mai puternice.

Niciun comentariu: