marți, 27 aprilie 2010

Ai obtinut postul, dar echipa nu te vrea. Ce faci?

Tocmai ai fost numit seful unei mici echipe. Nu-i cunoasti, pentru ca esti nou in companie. Sau ii cunoasti, n-are importanta.

Esti un lider democratic, iti place sa faci echipa si dai oamenilor libertate. Inca din prima zi insa simti ca echipa iti este ostila. Mai ales unul dintre ei, care pare sa exercite o oarecare influenta asupra grupului, sau chiar este lider informal, tine sa dezaprobe tot ceea ce spui. De cate ori faci o afirmatie, parca iti spune: prost esti!

Nu asta este relatia pe care o doresti cu noii tai subordonati. Vrei sa le castigi inimile si mintile asa ca eziti sa recurgi la manifestarea autoritatii tale formale si sa-l pui la punct pe nesimtit. Afli ca si-a dorit postul tau dar nu l-a primit si banuiesti ca atitudinea lui de fronda ascunde frustrarea de a fi fost respins. Ce faci?

a) Il iei de-o parte si ai o discutie serioasa cu el. Ii explici ca nu vei mai tolera un asemenea comportament si ca problemele lui cu conducerea companiei nu te intereseaza.

b) Incerci sa te imprietenesti cu el, pentru ca el este liderul informal al grupului si, daca il castigi pe el, ceilalti vor urma.

c) Te plangi conducerii companiei si ceri ca rebelul sa fie mutat in alt departament.

d) Il executi scurt si in public: ii atragi atentia ca tu esti seful si ca este ultimul avertisment. La urmatoarea abatere il vei da afara fara consultari si fara discutii. Dupa aceea cauti sa-l indepartezi din departament indiferent de calitatile lui profesionale. De relatia cu cei ramasi te vei ocupa mai tarziu.

e) Nu faci nimic, pentru ca nu stii cine il protejeaza.

f) Nu faci nimic in primele 10 zile, pentru ca te atepti ca frustrarea sa scada si cu totii sa accepte situatia.

Ce-ati face voi? Comentarii asupra variantelor zilele viitoare.

Niciun comentariu: