duminică, 5 aprilie 2009

Trendurile curente NU continua!

Azi am sa va impartasesc un adevar extrem de util. Util cu conditia sa aveti incredere in mine cat sa va puna pe ganduri, sa analizati si sa decideti voi insiva daca am sau nu dreptate, dar pe baza logicii, nu a stereotipiilor pe care le avem cu totii.

De fiecare data cand un grup de oameni se aduna ca sa stabileasca o strategie, un plan de viitor, sau ca sa se dea destepti incercand sa prezica viitorul, pornesc de la premisa ca trecutul poate prezice viitorul. Ei intrevad unele schimbari in situatia economica, politica, demografica etc, dar pornesc de la ideea ca unele lucruri nu se schimba niciodata. Asa ajung sa alimenteze ”bull markets” care par sa nu se termine niciodata, perioade de avant economic care vor continua pana cand vom fi crescut mai mult decat necesar ca sa consumam toate resursele globului etc.

Ei bine, aceasta idee, ca trendurile de acum vor continua este complet, dar complet, falsa! Trendurile de acum NU vor continua! Nu exista nici o garantie ca modul nostru de viata va continua! Clima nu va mai fi aceeasi de acum inainte, sansele de a fi loviti de un asteroid nu sunt la fel ca ieri si nici ca o molima sa rada toata umanitatea, nu sunt la fel maine, cum au fost ieri! Nu exista nici o garantie pentru libertate, democratie, prosperitate, siguranta, pentru absolut nimic!

O parte din ceea ce ni se intampla putem influenta direct, dar nu ramane la fel ca ieri! Alta parte nu putem influenta, dar tot nu reprezinta realitatea de ieri.

Istoria nu se repeta niciodata, nu este ciclica. Asta e o prostie. Viitorul nu se cladeste pe scheme simple din trecut!

Pentru binele planurilor voastre, nu eliminati posibilitati doar pentru ca voi credeti ca trendurile vor continua, sau istoria este ciclica! Este prea periculos sa faceti o greseala atat de mare!

2 comentarii:

George Popescu spunea...

Buna Marian,
Nu stiu cine te-a suparat, dar pot spune ca in mare sunt de acord cu tine. Oamenii prefera sa aleaga solutii "verificate" (zic ei) decat sa riste. Plus ca pentru o noua strategie si punerea ei in practica trebuie sa si munceasca. Cui ii place asta?
Evident ca nu poti sa mergi la nesfarsit pe aceleasi scheme care au avut succes odata, deoarece se schimba conditiile, mediul in care vei actiona maine nu seamana cu cel de ieri samd.
Nu mai stiu pe unde, un profesor englez spunea intr-un articol ca, in consultanta, cel mai dificil este sa-l convingi pe client sa accepte schimbarea si apoi sa o si puna in practica. Si cel mai complicat, spunea tot el, este sa ai de-a face cu oameni care au avut succes pana atunci.

Marian Hanganu spunea...

Draga George,
ma bucur ca esti de acord cu mine. Cred ca nu gresesc - am stans multe dovezi in acest sens. Nu sunt suparat, dar imi pare sincer rau cand ma intalnesc cu oameni de afaceri care par sa se haneasca cu speranta ca maine va fi ca ieri, mereu si mereu. Imi pare rau pentru ceea ce li se va intampla.