miercuri, 9 iulie 2008

Fii paranoic precum Stalin!


Tov. Stalin, unul dintre cei mai mari criminali din istorie, era recunoscut pentru paranoia lui. Aceasta paranoia care aproape l-a dat gata cand si-a decimat armata chiar inainte de confruntarea cu Hitler. Stalin banuia ca se pune la cale un complot impotriva lui si, pentru ca nu stia cine anume complota, si-a trimis la moarte majoritatea generalilor si ofiterilor superiori, la rand cu membrii Academiei de Stiinte, ai Comitetului Politic al Partidului Comunist si a oricarei institutii i s-a ivit in cale.

Atunci, cum pot sa va indemn sa fiti la fel de paranoici precum marele satrap? E o gluma, desigur! Ideea este ca vreau sa va salvez de la nenumarate vanzari ratate.

Intram adesea intr-un cont si avem un suporter acolo. Omul ne sustine (sau asa credem noi) 100%. Ne spune ce vrem sa aflam, ne ajuta a obtinem intalniri la esalonul superior si ne informeaza cu privire la miscarile competitiei. Ce altceva iti mai poti dori?
Ei bine, doi informatori sunt mai buni decat unul si trei sunt mai buni decat doi.

Suporterul tau nu te sustine de florile marului: agenda lui personala coincide cu a ta, adica are un interes direct ca tu sa castigi. Lucrurile se pot schimba insa:
  • un alt competitor este chiar mai potrivit pentru scopurile tale decat tine;
  • apare un competitor care este cumnatul lui;
  • seful cel mare are un favorit clar si el nu e prost sa se opuna ci te va da pe tine la o parte;
  • apare un alt competitor care ii ofera spaga, in timp ce tu i-ai oferit numai glorie etc.
Daca unul dintre aceste evenimente se va intampla, el nu va veni la tine sa te anunte ca regreta, dar sustine pe altcineva, ci te va minti, te va duce cu vorba, te va pacali ca sa stai linistit si sa nu-i strici planurile.

Pentru asta ai nevoie sa fii la fel de paranoic ca si Stalin si sa nu crezi niciodata 100% ceea ce ti se spune. Trebuie sa te uiti la fapte, daca sunt aliniate cu vorbele si sa te gandesti daca ceea ce iti spune el are sens.

Daca in loc de un informator ai doi, independenti unul de celalalt, atunci poti pune aceeasi intrebare la amandoi. Nu numai ca vei afla lucruri noi, dar s-ar putea sa primesti raspunsuri diferite! Aceste raspunsuri diferite o sa-ti indice uneori ca sustinatorul tau nu te mai sustine, poate chiar a devenit inamicul tau. Daca nu afli la timp, esti dus. Rareori ce-i drept, am fost in conturi in care aveam 3 sau chiar 4 informatori. Este o senzatie de control si putere incredibila. Nu mai poti fi prostit ca atunci cand afli totul dintr-o singura gura!

Niciun comentariu: