duminică, 4 martie 2012

O problema nerezolvata: educatia pentru export




PIB-ul Romaniei este de aproximativ 130 miliarde de euro. Comert international cu bunuri facem de vreo 100 miliarde de euro, cu vreo 45 miliarde export si restul import.

Economia Romaniei este globalizata. Dimensiunea mica a pietei interne face ca orientarea spre export sa fie vitala pentru companiile romanesti care aspira sa creasca si sa se dezvolte in aceasta economie globalizata.

Din pacate, educatia pentru export e praf: nici macar la facultatile economice nu avem cursuri dedicate exportului. Nici macar la facultatile de comert exterior si relatii economice internationale nu avem cursuri pragmatice, care sa raspunda unor nevoi concrete ale companiilor nationale: cum sa exporti pentru prima data; cum sa alegi pietele tinta; cum sa-ti gasesti parteneri; cum sa vinzi guvernelor straine; cum sa participi la targuri internationale etc.

Pentru multi absolventi de facultati economice, notiunile de comert international se opresc la regulile INCOTERMS.

Companiile romanesti invata lectia exportului ini mod practic, prin "incercare si eroare", dovada cresterea exportului si succesele inregistrate in fiecare an de companiile romanest. Aceasta metoda este lenta si costisitoare.

Cresterea calitatii educatiei in domeniul promovarii exportului este genul de investitie care va da rezultate disproportionat de mari in comparatie cu investitia. Mai mult, rezultatele vor fi cumulative, adica se vor acumula si amplifica in timp.

Asta e genul de masura care nu are inamici, adica cu greu vei gasi pe cineva sa se opuna. Motivul pentru care nu se intampla, este ca nu prea avem specialisti in export in randul profesorilor universitari de economie, cel putin nu in varianta practica, "business administration" si nu ca materii tratate teoretic, cum sunt relatiile economice internationale si marketingul international.

Este momentul pentru o implicare a specialistilor din domeniul privat in educatia pentru promovarea exportului, ori problema nu se va rezolva.


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Ankara, Turkey

Niciun comentariu: