joi, 1 decembrie 2011

10 mituri despre Romania

In primul rand, vreau sa urez tuturor cititorilor romani de Ziua Nationala: La Multi Ani!

Cred ca suntem inconjurati de tot felul de stereotipii, care ne impiedica sa ne bucuram de aceasta zi si sa ne asumam cu adevarat nationalitatea noastra. Am sa incerc sa combat cateva dintre cele mai cunoscute.

  1. Tara se duce de rapa. Nu este adevarat. Romania trece prin cea mai buna perioada din istoria sa, sub aspectul prosperitatii economice, libertatilor civile si al sigurantei nationale. Sunt probleme, dar balanta nu a fost nicicand atat de pozitiva.
  2. Romanii sunt o natiune inferioara altora, cum ar fi nemtii, de exemplu. Asta e o prostie. Nu exista oameni superiori si inferiori. Progresul depinde de ceea ce facem si de context, nu de mostenirea genetica. Ba mostenirea culturala bate oricand mostenirea genetica.
  3. Politicienii nostri sunt mai prosti decat ai altora. N-as zice. Daca vreti mostre de decizii gresite, uitati-va la modul in care au gestionat politicienii sarbi prabusirea federatiei iugoslave, la decizia invadarii Irakului, la Berlusconi, la Sarkozy etc.
  4. Am avut ghinion in istorie. Oarecum, daca ne comparam cu elvetienii, dar daca ne comparam cu afganii, curzii, georgienii, evreii sau popoare deja disparute, o sa vedem ca suntem printre cei care au avut destul noroc cat sa supravietuiasca.
  5. Romanii sunt un popor credincios. Serios? Cred ca nu sunt mai mult de 250 mii de oameni in biserici duminica dimineata.
  6. Ne manelizam, adica devenim tot mai putin civilizati. Nu este adevarat, in ciuda unor manifestari ale prostului gust tipatoare, romanii adopta modul de viata occidental, adica se spala mai des, mananca mai sanatos, calatoresc mai des, devin mai toleranti, vorbesc mai multe limbi straine etc.
  7. Inainte eram mai culti. Niciodata in istorie nu s-au vandut atatea carti. In plus, multi citesc carti electronice, cumpara carti din strainatate, asculta audiobooks si podcasts etc.
  8. Romania nu mai produce nimic. Manufactura scade ca pondere in PIB in toate economiile moderne, pentru ca serviciile ocupa o pondere mai importanta. Automatizarea face ca manufactura sa fie mult mai productiva si ai nevoie de mult mai putini angajati in acest sector - de aici si impresia ca nu se mai fabrica nimic in Romania. In dolari si tone Romania produce mai mult decat oricand in trecut.
  9. Romania a ajuns o piata de desfacere pentru produsele straine. Da, dar asta pentru ca strainii cumpara mai mult din Romania, oferind astfel valuta necesara pentru import. In 1989 Romania avea un PIB de vreo 33 miliarde de dolari. Azi Romania exporta mai mult decat valora PIB-ul lui Nea Nicu.
  10. Suntem urmasii dacilor si romanilor. Mda, dar si al slavilor, cumanilor, pecenegilor, incrucisati cu turci, tatari, unguri, nemti si evrei. Limba romana are cam 14% cuvinte slave si 4% turcesti. O buna discutie despre limba romana gasiti pe Wikipedia.

6 comentarii:

raul spunea...

Marian, multumesc! Aveam nevoie de o lista ca asta :)

Sarbatoare fericita, tie si celor dragi tie!

Anonim spunea...

Sigur traiesti intr-o Romanie paralela. Adevarat, nu ne tragem din daci si romani, ci din daci si atat. Scuteste-ma cu aberatiile de pe Wikipedia si pune mana si studiaza putina istorie adevarata, nu kktul servit de sistem pe tava.

Anonim spunea...

In dolari si tone Romania produce mai mult decat oricand in trecut.

Am o discutie cu un amic pe tema asta, el zice ca nu e adevarat.

Pe ce te bazezi ?

Marian Hanganu spunea...

Catre Anonim: ideea ca am fi daci puri este o aberatie nationalista. Cum iti explici numeroasele cuvinte slave, turce, maghiare etc din limba noastra? Cum iti explici ca mare parte dintre familiile boieresti romanesti nu erau vlahi la origine?
Cum crezi ca s-au asezat atatea populatii pe teritoriul nostru, unii in calitate de cuceritori si nu s-au imperecheat cu localnicii? Si care ar fi virtutea puritatii rasiale, chiar daca ar exista? Cred ca tu ar trebui sa mai pui mana pe niste lucrari de istorie, nu de propaganda si ti-o spun fara condescendenta - nu merita sa traiesti indoctrinat!

Marian Hanganu spunea...

Catre Anonim: Ma bazez pe datele statistice. De exemplu: http://www.romania-central.com/economy-of-romania/the-economy-of-romania/32-macroeconomic-development-in-romania-1989-2006/322-sector-development-in-romania/3221-romanias-real-sector/

Daca amicul tau vrea sa aprofundeze, are la dispozitie tone de date la www.insse.ro, institutul roman de statistica.

Unknown spunea...

punctul 2 ma pune pe ganduri...in secolul 16 avem "Scrisoarea lui Neacsu". tot cam pe atunci, unii se bucurau de Shakespeare. ca sa nu mai zicem ca da Vinci era mort si ingropat. iar lista poate continua...