Consortiile se schimba pana in ultima clipa. Unii parteneri joaca la mai multe capete. Altii aduna informatii pentru consortii competitoare.
Se primesc amenintari si se fac presiuni de la nivelul companiilor furnizoare de tehnologie. Altii actioneaza prin clienti, care se prind si ei in aceasta hora a inselaciunii. Nimic nu este ceea ce pare a fi.
Nu putem schimba asta: e putin probabil ca toate firmele sa accepte un cod de bune practici si sa-l respecte.
Ramane sa ne protejam, asa cum putem. Ei bine, nu putem sa ne protejam 100%, dar putem sa incercam. Iata cum:
- Semnati teaming agreements ori de cate ori este destul timp (faceti sa fie!). Daca partenerul intarzie nejustificat cu semnarea, atunci probabil joaca la doua capete. Amenintati cu sistarea cooperarii in cazul in care nu semneaza.
- Fiti atenti la volumul si calitatea comunicarii: daca partenerul nu-si trimite calificarile, documentele de califiare, atunci probabil ca tergiverseaza pentru a-si pastra optiunile deschise.
- Daca partenerul evita sa transmita documente care ii dezvaluie secretele comerciale sau tehnice (solutia tehnica, numele expertilor cheie etc.), atunci el nu s-a hotarat inca sa intre in consortiul tau.
- Daca partenerul nu specifica contactelor sale de la client ca va intra in consortiul tau, atunci nu a hotarat inca sa o faca.
Fiti foarte atenti ca sa nu ajungeti in situatia lui Cezar si sa strigati: si tu, Brutus?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu