luni, 7 decembrie 2009

Klaus Johanis ar putea fi premier, totusi

Alegerile au fost castigate in mod uluitor de catre Traian Basescu. Spun uluitor, pentru ca fortele adunate impotriva lui pareau de neoprit: PSD, PNL, UDMR, PRM, PNG, mogulii si televiziunile, ziarele si radiourile lor s.a.m.d.

Chiar si asa, cred ca diferenta foarte mica intre cele doua tabere invita la dialog. Dialog care a fost oferit cu zgarcenie de PDL pana acum si refuzat in totalitate de tabara invinsa ieri.

In democratie majoritatea decide, dar o majoritate responsabila tine cont si de parerea minoritatii. Cred ca Traian Basescu si PDL ar trebui sa ofere o sansa proiectului Johanis, sub forma unei coalitii PDL-PNL sau chiar a unui guvern de uniune nationala (cam nefericita solutie) sub conducerea lui Johanis.

Invingatorul este invingator, asa ca anumite componente din oferta electorala a lui Basescu ar trebui sa fie nenegociabile, cum ar fi:
  1. Cota Unica.
  2. Reducerea cheltuielilor statului.
  3. Reforma constitutionala in parametrii referendumului.
  4. O lege a presei care sa impiedice concentrarea mediei in mana catorva oameni care sa o utilizeze apoi ca arma politica.
In rest, s-ar putea face concesii invinsilor sau macar unei parti a invinsilor.

Prima varianta raman liberalii. Daca ne uitam la programul lui Basescu si la cel al liberalilor, vom observa asemanari firesti pentru doua partide de dreapta. Programul lui Geoana este cam departe atat de PNL, cat si de PDL.

Nu stiu daca cele doua tabere vor fi dispuse la concesii reciproce, dar eu mi-as dori sa o faca. La fel ca mine, multi dintre alegatorii ambelor tabere isi doresc sa vada criza politica incheiata. Cei ce se vor indarji sa lupte dupa 21 decembrie ar putea fi sanctionati de electorat. Sau macar ar trebui sa fie sanctionati ...

Update 7 decembrie, seara: Pentru un dialog trebuie sa fie mai multi. Cum PSD si PNL s-au prins in hora ridicola a contestarii alegerilor, cred ca timpul pentru dialog a trecut. Am ascultat niste lideri de partid care contesta alegerile fara dovezi, care refuza mecanismul democratic si bagatelizeaza votul meu. Basescule, de la mine ai liber sa dai cu ei de pamant, sa faci anticipate, sa le spargi partidele patetice si orice mai vrei sa faci, numai sa fie la vedere ...

2 comentarii:

strumfita avec l`esarfa spunea...

hey!
arunca un ochi si peste blogul meu. www.questioare.com si daca iti place ce gasesti pe acolo, adauga-l in blogroll-ul tau!
iti multumesc anticipat,

Strumfita

Marian Hanganu spunea...

Draga Strumfito,
scrie interesant despre marketing, vanzari si politica si te trec la blogroll. Pana atunci nu!