luni, 13 iulie 2009

Viitorul este pe Internet. Dar e neclar

Pe la inceputul mileniului III am asistat la o frenezie incredibila a afacerilor de tip dot.com. Ea s-a temperat prin criza dot.com-urilor din 2001.

Tot cam atunci telecomurile plateau sume de zeci de miliarde de dolari pentru licente 3G care erau sa le tarasca in faliment. A fost cea mai mare teapa pe care si-au tras-o firmele private singure in relatia cu guvernele. Utilizarea 3G este in continuare subiect de jena pentru sefii telecomurilor.

In timp ce mii de afaceri Internet isi dadeau duhul si companii de tehnologie ca Brocade dadeau coltul cu tehnologiile lor indoielnice, alte companii nu numai ca au prosperat, dar au infaptuit adevarate minuni. Exemplele ajuta din nou:
  1. Amazon.com este o companie cu o capitalizare bursiera de 34,9 miliarde de dolari, adica exact cat PIB-ul unei tari mici. Amazon a inceput ca cea mai mare librarie on-line din lume, dar acum este cel mai mare comerciant on-line de orice din lume. In 2006 a avut vanzari de 10,7 miliarde dolari, iar in 2008 de 19,16 miliarde de dolari. Profitul brut din 2008 a fost de 4,27 miliarde dolari. Amazon demonstreaza ce se poate intampla cand esti no. 1 mondial si vinzi prin Internet.
  2. eMag.ro este liderul pietei romanesti de on-line. eMag a inceput ca o mica firma (Dante International) si a inregistrat o cifra de afaceri de 182 milioane de lei in 2007, fata de numai 223 mii de lei in 2002! eMag ameninta ca anul acesta sa devina mai mare decat oricare dintre furnizorii sai (SCOP, Tornado, Omnilogic, Asesoft etc). Puterea lor de negociere era atat de mare incat obtineau produse care nu se mai vindeau in nicio alta parte. Cand lucram la Chara Software (grupul SCOP) aveam colegi care nu se oboseau sa apeleze la calitatea de angajat ca sa cumpere produse mai ieftine de la SCOP, pentru ca preturile eMag erau mai bune decat preturile preferentiale pentru angajati.
Este evident ca viitorul este on-line, dar este greu sa discerni intre initiativele solide si incercarile sortite pieirii. O buna metoda ese sa va uitati la ”business fundamentals”, adica la cat de bune sunt produsele, care este rata achizitiei de noi clienti, care e pozitionarea pe piata etc. Metoda e buna dar nu infailibila. La urma urmei, cine ar fi considerat Twitter, LinkedIn, Second Life si atatea alte afaceri infloritoare ca fiind afaceri de perspectiva?

Dilema este serioasa, dar sfatul meu este unul singur: sa tineti aproape de Internet si sa fiti cu un picior in orice chestie majora apare. Asa s-ar putea sa nu scapati trenul salvator. Eu unul, nu am un sfat mai bun de dat.

2 comentarii:

George spunea...

Poate ne ajuta Internetul, dar cred ca nu exista o strategie in magazinele on line, cel putin la cele romanesti. Sa-ti faci magazin on line doar pentru ca pare usor si e trendy, fara a sti care e piata, cum functioneaza si ce se cere (vezi discutiile de pe Linkedin) mi se pare ca nu te va duce automat la succes. Vezi de asemenea multe siteuri abandonate de peste un an, care mai mult te incurca daca vreui sa cauti un produs pe Internetul romanesc.
Depre emag am citit ca e vandut de cateva luni fiind neprofitabil. La fel si alte 4-5 magazine on line romanesti destul de celebre. Ma rog, s-a produs si aici o concentrare in mainile unui singur om, sa vedem ce iese.

Marian Hanganu spunea...

Draga George,
Din cate stiu eu, emag a primit o injectie de capital, adica fondatorii au acceptat un nou actionar pentru ca aveau nevoie de lichiditati. eMag a avur probleme-nu este indoiala. Ceea ce vroiam eu sa remarc era incredibilul potential de crestere al eMag ca cel mai mare magazin on-line din Romania.
Oamenii se orienteaza tot mai mult spre cumparaturile on-line pentru ca sunt comode si preturile sunt foarte bune. Este un model de afaceri care poate transforma complet distributia si retailul. Merita urmarit si exploatat, asa cum esti si tu de acord.