duminică, 12 iulie 2009

Scoateti plusvaloarea din discursul vostru!

Cuvantul plusvaloare este ca o boala care nu trece, ca un parazit care nu moare. Inainte de revolutia din 1989, plusvaloarea facea parte din vocabularul de lemn prin care liderii comunisti si jurnalistii din media vremii infierau infamul capitalism.

Te-ai fi asteptat ca ”plusvaloarea” sa isi gaseasca exilul din fondul principal de cuvinte, caci numai un marxist il poate utiliza in mod corect, iar marxistii au devenit o marfa extrem de rara in Romania mileniului III. In loc sa se intample asta, cuvantul a supravietuit in gura celor huliti de parintele sau: capitalistii.

Dintr-o confuzie regretabila, cuvantul este folosit in locul termenului corect de ”valoare adaugata”, pentru a descrie aportul unei firme, produs sau solutie la afacerea clientului.

Dex Online explica: PLUSVALOÁRE s.f. Valoare nou creată de către muncitorii salariaţi în procesul de producţie peste echivalentul valorii forţei lor de muncă şi însuşită gratuit de către patroni. ♢ Plusvaloare absolută = formă a plusvalorii obţinută prin prelungirea zilei de muncă peste timpul de muncă necesar sau prin intensificarea muncii. Plusvaloare relativă = formă a plusvalorii care rezultă prin reducerea timpului de muncă necesar şi mărirea corespunzătoare a timpului de supramuncă în urma creşterii productivităţii muncii. – Plus1- + valoare (după fr. plus-value).

In schimb, Wikipedia arata ca ”added value” este
Value added refers to the difference between the cost of materials purchased by a company plus the cost of the labor to assemble a product and the price at which the company sells the product.

Exemplele ajuta ca sa ne dam seama cat de aiurea se foloseste:
Neintelegerea diferentei dintre cele doua ascunde o eroare inca si mai mare: neintelegerea termenului corect de ”valoare adaugata” si importanta lui pentru companii si economie. Valoarea adaugata este ceea ce creaza fiecare companie, iar suma valorii adaugate in economie intr-un an reprezinta Produsul Intern Brut, despre care majoritatea cred ca este suma cifrei de afaceri din economie - o eroare fundamentala.

Pe scurt, discursul la moda este: ”Compania noastra si-a propus sa se concentreze pe plusvaloare anul acesta”, adica, in traducere: Compania noastra si-a propus sa prelungeasca ziua de munca in mod neoficial si fara sa compenseze salariatii in mod corespunzator; sa le ceara sa-si intensifice eforturile fara a primi nimic in schimb, urmand ca profitul suplimentar realizat in acest fel sa ii imbuibe pe actionarii nostri.” Ce sa zic, pentru unii dintre ei, ”Gura pacatosului, adevar graieste!”

Niciun comentariu: