marți, 14 iulie 2009

Macel in piata IT

Multi cunoscuti si prieteni din IT-ul romanesc au fost disponibilizati de la inceputul crizei si pana acum. Unii si-au gasit altceva de lucru, altii nu. Am incercat sa-i ajut prin recomandari si informatii. Sunt alaturi de fiecare dintre ei.
Salariile care li s-au oferit unora dintre ei sunt la nivel de 2003 sau mai rau.

Companiile recurg acum la un val de disponibilizari. Nu este primul si ar putea sa nu fie nici ultimul. O vreme, criza a fost negata in speranta ca nu vom fi loviti de criza. Dupa aceea, companiile au recunoscut-o dar au sperat sa nu fie lovite chiar atat de rau: s-au multumit sa inghete unele investitii sa amane dezvoltari si au asteptat. Vanzarile nu sunt slabe in IT, sunt foarte slabe. Un amic imi povestea azi ca vanzarile la unul dintre primii 3 distribuitori de IT sunt la nivelul lui 2006. Cand cresti cu 25% anual, asta inseamna un recul de 36% fata de 2008. Bugetele pe 2009 sunt urmarea cresterii excelente din 2007 si 2009. Companiile se asteptau sa vanda cu cel putin 25% mai mult in 2009 fata de 2008, nu cu 40% mai putin.

Suntem in etapa disperarii. Companiile IT au acceptat realitatea crizei si traiesc acum de la o zi la alta, sugrumate nu atat de lipsa vanzarilor, cat de neincasate. Se reduce personalul cat se poate de mult. Oricine este disponibilizabil sau dificil de condus, pleaca acasa. Platile compensatorii sunt o iluzie pentru cei mai multi dintre ei. Multi sunt deja PFA sau microintreprinderi si nu intra sub incidenta Codului Muncii.

SIVECO, SCOP, TotalSoft, UTI, Softwin si multi, multi altii au facut disponibilizari si unii mai fac inca. Aproape toate companiile de IT au facut disponibilizari. Mii de specialisti tehnici, vanzatori, marketeri, contabili etc si-au pierdut locul de munca in ultimele luni. Multinationalele fac si ele reduceri de personal sau si-au inghetat de mult angajarile.

Cand exista un post liber, se aplica cu sute si mii de cv-uri. Un director de resurse umane al unuia dintre clientii nostri a dat un anunt pentru un vanzator pe bestjobs si itjobs si a primit atat de multe cv-uri incat a simtit nevoia sa le filtreze dupa varsta, experienta, educatie etc. Dupa ce le-a filtrat i-au ramas 400!

Am o idee pentru vanzatorii adevarati ramasi fara slujba: incepeti-va o afacere pe cont propriu! In acest moment nu va trebuie decat un PFA sau o microintreprindere. Companiile sunt disperate: si-au dat afara oamenii, dar tot nu au vanzari suficiente. Alegeti-va cu atentie compania si produsul cu care sunteti convinsi ca puteti face bani si propuneti-le un acord de reprezentare in termenii vostri-nu sunt in pozitia sa faca pe nebunii daca le aduceti comenzi! Asigurati-va ca primiti suficient de mult pentru efortul de vanzare, puneti in contract asigurari ca sa fiti convinsi ca va primiti banii si vindeti! Este ceea ce stiti sa faceti! Nu lucrati cu o singura firma, ci cu mai multe! Jucati-va atuul: capacitatea de a aduce clienti!

De ce sa mergeti la interviu si sa acceptati salariile proaste si schemele de comisionare dubioase care se ofera acum? Mai bine incercati sa intoarceti tabla de joc si sa puneti voi conditii: faceti infrangerea sa se transforme in victorie! Se poate! Puteti!

Niciun comentariu: