vineri, 26 iunie 2009

Realitatea TV si apologia liderului neostalinist Putin


Cu cateva minute in urma postul Realitatea TV a inceput difuzarea emisiunii Fabrica, difuzand imagini de la viziata premierului rus Vladimir Putin intr-un supermarket. Vladimir Putin ii cere socoteala directorului supermarketului pentru adaosurile mari la anumite produse alimentare. Directorul se apara cu jumatate de gura, dar tarul este inflexibil si mimeaza indignarea. Directorul spune (referitor la preturile mari): maine le scadem!

Urmatorul filmulet prezentat il infatiseaza pe Traian Basescu la cumparaturi intr-un supermarket, vorbind cu oamenii, lasandu-se filmat si fotografiat cu telefonul mobil si ridicand sacose la casa. Relizatoarea, pseudojurnalista de la Realitatea, le cere parerea unor invitati asupra carora pare sa se fi efectuat in prealabil o operatie de lobotomie: Madalin Voicu (nu se stie ce partid), Adrian Chitu (PDL) si o tanti de la PNL. Voicu se repede ca la nunta sa cante despre minunatia de comportament putinian si il infiereaza pe Basescu pentru ca s-a limitat la cumparaturi si la pupat copii cetatenilor din Carrefour. PDL-istul incepe bine aratand ca Romania are economie de piata si reguli democratice, dar sfarseste prin a se lauda ca guvernul a micsorat preturile la gaze si incepe o cearta insipida cu tanti de la PNL care zice ca nu e destul.

Ceea ce ma mira la toti acesti ciocli, este ca niciunul nu intelege sau nu are curajul (cazul PDL-istului) sa spuna lucrurilor pe nume: Putin se comporta populist si abuziv, iar Basescu se limiteaza la a face cel mult audienta, dar nu calca Constitutia.

Intr-o tara democratica premierul nu se duce sa ia de guler comerciantii pentru adaosurile comerciale practicate. Daca e nemultumit, stimuleaza concurenta, nu se apuca sa dicteze cat trebuie sa fie adaosul comercial la carnati. Asta e un derapaj extrem de periculos de la regulile democratice si ale economiei de piata, un reflex al adevaratelor convingeri ale acestui neostalinist. Prin comparatie cu el, Basescu este exemplar si nu ai ce sa-i reprosezi ca nu se baga unde nu e treaba lui.

Reporterii Realitatea TV nu numai ca sunt prosti jurnalisti si nu se pricep la economie, dar sunt atat de motivati sa il atace pe Basescu, incat i-ar pune in carca pana si moartea lui Michael Jackson. Razvan Dumitrescu afirma ca nu-i pasa de patronul Vantu si este independent. In societate, parerile pro si contra Basescu sunt impartite. Care ar fi probabilitatea ca toti jurnalistii si realizatorii de la Realitatea si Antene sa fie anti-basescu, daca ar fi independenti si nu ar actiona la comanda patronilor lor? Zero, statistic vorbind. Cu toate acestea, daca Basescu ar lua masuri de tip Putin, inchizandu-i sau distrugandu-le afacerile celor doi, el ar deveni la fel de neostalinist ca Putin.

Cine m-o fi pus sa dau drumul la televizor, ziua in amiaza mare? Mai ales cand am atata treaba?

Un comentariu:

George spunea...

S-a vazut ca multi angajati in mass-media sunt tocatori de vorbe pe teme date si ma intreb ce mari competente au ei in absolut orice domeniu, fiind in mod clar "urechisti". Cand ii aud pe aceeasi oameni vorbind despre teme care acopera toate activitatile omenesti, de la inginerile la economie si politica, ma crucesc cum isi dau ei seama imediat ca Basescu e de vina.
Pana si invitatii la asemenea emisiuni s-au "profesionalizat". Sunt aceleasi personaje, care apar la 2-3 emisiuni pe zi, la diverse posturi si toaca cu voiosie orice tema li se pune in fata, chiar daca nu au habar despre ea. Te intrebi cand mai au timp sa traiasca si din ce le vin banii. Dar e treaba lor si a telespectatorilor care ii urmaresc.
Oricum, daca aduni toate procentele vorbaretilor de la toate posturile, o sa vezi ca insumeaza maxim 5% pe zi. Pai maretul Mircea Badea cand zice ca fraierul: "i-a rupt Gandea pe cei de la Realitatea" si apoi da valorile A3 - 1,2% si RTV - 0,6%, iti dai seama ca 98% din telespectatori se uita la alte emisiuni la ora aia. Aia e valoarea acestor "profesionisti" de fapt: conving maxim 5% telespectatori care probabil simt nevoia sa auda cum vorbeste cineva la televizor.