sâmbătă, 14 martie 2009

Nota de plata pentru dezmat


Actuala criza mondiala nu isi are originea in Romania si nu exista nimic ce ar fi putut fi facut pentru a nu fia afectati. Ceea ce se putea face, era sa avem o economie mai solida decat avem astazi.

Slovacia, o tara similara cu Romania ca nivel de dezvoltare, a facut reforme cat timp noi ne-am bucurat de beneficiile perioadei formidabile de crestere dintre 2001 si 2008. Economia slovaca este mai solida decat cea romaneasca si intampina criza din spatiul euro, in care a intrat la 1 ianuarie. 

Am fi putut face si noi asta. In loc de asta, am crescut numarul angajatilor in administratiile locale si in administratia centrala cu aproape 50% intre 2004 si 2005. Guvernele noastre au cheltuit banii in dusmanie, iar sectorul privat s-a indatorat de parca urma sa-i prindem din urma pe americani in 10 ani. Cetatenii s-au indatorat si ei intr-o frenezie a consumului. Companiile au investit in imagine si status, in extindere prin volum si nu in competitivitatea adevarata.

Acum vom plati nota. Cu 34% declin al importurilor in ianuarie 2009 fata de ianuarie 2008, e clar ca economia se reajusteaza la realitate. De ce oare ne prind mereu crizele pe picior gresit?

Un comentariu:

Dan Selaru spunea...

Din acelaşi motiv care face ca iarna să ne ia prin surprindere an de an. Trăim într-o realitate paralelă, sperăm absurd ca lucrurile să nu se întâmple. De proşti.