luni, 13 februarie 2012

Doua grafice care arata de ce outsourcingul permite castigarea avantajului competitiv

Companiile au nevoie sa investeasca in cresterea avantajului competitiv. Avantajul competitiv, spune Michael Porter, poate veni din una din urmatoarele pozitii:

  1. Producatorul cu cel mai mic cost
  2. Diferentiere
  3. Focus (diferentiere si leadership de costuri pe un segment al pietei).
Companiile tind sa identifice activitatile care sunt legate de realizarea obiectului principal de activitate, ca activitati cheie. Performanta obtinuta in aceste activitati este considerata primordiala pentru obtinerea si pastrarea avantajului competitiv. Pe scurt, o companie de constructii va cauta talente in special in randul inginerilor constructori, a muncitorilor specialisti in constructii, a conducatorilor echipamentelor specifice etc. Cu cat o activitatate are legatura mai mare cu executarea lucrarilor de constructii, cu atat va cauta specialisti mai buni si ii va plati mai bine.

Activitatile din departamentele de suport, colaterale obiectului principal de activitate vor primi resurse mai putine, salariile angajatilor vor fi mai mici si se va investi mai putin in salariile, pregatirea si dotarea lor. Compania de constructii nu va angaja cei mai buni specialisti IT, dar va angaja cei mai buni constructori din piata.

Companiile tind sa-si concentreze investitiile acolo unde conteaza mai mult pentru mentinerea avantajului competitiv si unde se prevede o recuperare mai rapida a investitiei.

O distributie tipica a salariilor in functie de importanta departamentului si de legatura cu obiectul principal de acctivitate ar putea arata astfel intr-o companie de constructii (scara este de la 1-putin important la 5-important si crescatoare in ce priveste salariile).
Position Construction Company Salary Importance
Construction engineer 5 5
Construction workers 4 5
Cost calculation, bid department 4 4
Drivers, including equipment drivers 3 4
Purchasing Department 2 4
IT, administrative support, marketing 2 2
O companie de IT, care ofera hosting si solutii pentru companiile de constructii ar putea avea insa urmatoarea distributie:
Position IT Company Salary Importance
IT specialists 5 5
Project managers 5 5
Sales 4 4
Support Department 3 4
Cost calculation, bid department 2 2
Administrative support 2 1
Marketing 3 3
Daca managementul companiei de constructii hotaraste sa-si reduca la minimum departamentul de IT si sa-si externalizeze departamentul de IT catre compania de constructii, rezultatul este inlocuirea unui personal de calitate inferioara, cu unul de calitate superioara. Daca specialistii sai au fost dintre cei modesti, conform salariilor pe care le platea departamentului IT, prin externalizare compania de constructii va avea la dispozitie personal de cea mai buna calitate, care este considerat personal cheie in compania de IT.

Externalizarea poate si trebuie sa conduca la cresterea calitatii functiei de suport pe care IT-ul o desfasoara in compania de constructii, cu implicatii directe asupra avantajului competitiv de care se bucura compania de constructii.

Niciun comentariu: