vineri, 22 ianuarie 2010

Isus Cristos era negru! Si Dumnezeu era tot negru!


Cand am vazut filmul Isus din Nazareth, am fost impresionat de jocul lui Robert Powell. In mintea mea, Robert Powell a devenit Isus: inalt, cu tenul alb si ochii verzi.

Cand am vazut pentru prima data imaginea unui Isus negru am fost socat si revoltat. Mi se parea ingrozitor de neadevarat, o blasfemie. Oare?

Hai sa ne gandim putin: Isus era un evreu originar din Orientul Mijlociu. Evreii originari se cam amestecasera cu localnicii si cu popoarele din jurul Israelului care fusesera cucerite de evrei: arabi, aramaici, urmasi ai fenicienilor etc. Sansele ca el sa fie alb sunt zero. Daca totusi s-ar fi nascut ca un copil alb si blond, asa cum il reprezinta mai multi natarai rasisti, sau ignoranti (cum eram si eu odata), atunci aceste caracteristici ar fi fost atat de stridente incat am fi gasit numeroase referiri la ele.

Daca sunteti credinciosi, atunci credeti ca Dumnezeu a creat omul dupa chipul si asemanarea lui. Dar primii oameni au aparut in Africa, erau negri. Stim ca erau negri. Toti oamenii care traiesc azi pe Pamant sunt urmasii africanilor. Toti albii, galbenii si rosii au stramosi negri. Daca primul om arata ca Dumnezeu si era negru, atunci Dumnezeu era negru. Nu puteti scapa de aceasta dilema, decat daca nu credeti in evolutie, ci in povestea cu Adam si Eva.

Ceea ce vreau sa spun, este ca Isus Cristosul alb este un prejudiciu rasial. Oroarea pe care o simtim cand vedem un Isus negru, arata ca undeva in subconstientul nostru exista un sentiment rasist.

Analizand la rece, a fost clima rece care a determinat aparitia omului alb, care a pierdut din pigmentul negru (melanina) si a ajuns sa se creada superior. Ideea ca nivelul melaninei ne face mai buni este de tot rasul. Cu toate acestea, generatiile mai varstnice ne-au transmis puternice prejudecati rasiale. Se pare ca problema se va rezolva:
  1. Generatiile tinere nu prea mai dau atentie prejudecatilor de rasa.
  2. Migratia masiva face ca oameni din rase diferite sa se amestece. Niciodata de la parasirea Africii nu a mai existat sansa unei reunificari a fondului genetic al omenirii. Se intampla acum. In 300 de ani cea mai raspandita rasa va fi un metis alb-negru-galben.
Rasismul este inuman, necivilizat si incorect stiintific. Si Isus era negru, sau cel mult maro.

Pentru o discutie mai ampla despre rasa lui Isus, cititi pe Wikipedia (click pentru articol).

5 comentarii:

chris spunea...

fantastic! crestinii au inrobit negrii din invidie! din rautate si cu buna stiinta! cu REA credinta! mi se pare ingrozitor sa subjugi BINELE! doar noi puteam face asta... din pacate...

emilio spunea...

Mare scofala... Negru, galben, albastru, ce conteaza? era Iisus si gata. intr-adevar, generatiilor mai tinere nu le mai pasa de culoarea pielii. Cum e si normal, de altfel.

Marian Hanganu spunea...

Intre timp am citit ca Rober Powell este ateu. El este actorul care a interpretat, dupa unii, cel mai convingator rolul lui Isus, cu tenul sau alb imaculat si ochii lui albastri!

Anonim spunea...

Daca tu crezi in evolutie, inseamna ca esti la fel de prost ca si Darwin.

Marian Hanganu spunea...

Anonim, sa fiu la fel de prost ca Darwin e un compliment. Probabil nu intelegi de ce, dar nu-i nimic, ar trebui sa fii la fel de prost ca Darwin ca sa poti intelege, iar tu esti cu certitudine departe de nivelul asta.