joi, 3 septembrie 2009

Gratificare instantanee

Ne propunem sa nu mai mancam alimente nesanatoase, dar intram val vartej in McDonalds impunandu-ne sa comandam o salata si o apa plata. In loc de salata, 3 minute mai tarziu putem fi vazuti infulecand un Big Mac cu cartofi prajiti. De ce?

Se numeste ”instant gratification”, rasplata imediata. Dam beneficiile pe termen lung pentru placerea pe termen scurt. Studiile arata ca, cu cat ne este mai foame, cu atat se schimba inclinatia catre beneficiile pe termen lung cu aceea pentru recompensa imediata. Asa suntem construiti.

Ce are asta a face cu trainingul? Pai are. Adesea vedem oameni la cursurile noastre, care participa cu adevarat, care afirma ca vor folosi ceea ce le predam, ca vor munci mai bine si mai mult, pentru ca abia asteapta sa vada beneficiile succesului. O luna mai tarziu, cand avem sesiunea de follow-up, constatam ca nu au facut nimic din ceea ce invatasera la curs si promisesera sa faca. De ce?

Exista o categorie de oameni care afiseaza in cv un numar impresionant de cursuri, inclusiv unele foarte scumpe si exclusiviste. Pe langa ele, uneori au si cate un masterat sau chiar doctorat. Am un prieten care face cam 1 masterat la fiecare 5 ani. Oamenii astia au atat de multa informatie ca n-ar trebui sa mai mearga la cursuri. Cu toate astea, cand te uiti la ce fac, nu aplica nimic. De ce?

Raspunsul e simplu: oamenii nostri decid de fiecare data sa fie mai disciplinati si sa lucreze mai profesionist in viitor. Dar nu le iese, pentru ca disciplina e nasoala: te inrobeste si-ti rapeste orice bucurie in viata. Un orar care incepe cu trezire la 5:30, alergare usoara pana la 6, dus si mic dejun la 6:30, ajuns la birou la 8:00, 5 activitati strict delimitate pana la 13:00, dejun sanatos si iar munca stric reglementata pana la 18:30, apoi acasa la 19:30, invatat limba germana o ora, verificat temele copiilor pana la 21:00, cinvatat pentru masterat si apoi adormit, un asemenea program in fiecare zi tampeste. Foarte putini oameni sunt in stare sa urmeze un asemenea regim fara sa turbeze. Un astfel de program dureaza cateva zile si se prabuseste apoi in ”instant gratification” care face praf agenda si arunca peste balcon noile principii de viata.

Daca nu sunteti dintre aceia care pot sa traiasca cu agenda intr-o mana si cronometrul in alta, daca va place sa aveti putin timp liber, sau sa leneviti pe canapea, sau sa aveti un serial preferat, nu inseamna ca nu puteti performa in niciun domeniu.

Asta inseamna ca trebuie sa gasiti ceva ce va place cu adevarat sa faceti, chiar daca asta inseamna sa va schimbati complet slujba si viata. Gasiti-va locul unde munciti cu placere, gasiti-va o tinta in viata, oricare ar fi ea, ceva ce va pasioneaza si va doriti din toata inima! Gasiti o munca pasionanta, care sa va faca sa simtiti ca nu munciti, ci sunteti intr-o calatorie de descoperire, intr-o aventura. Cand noile metode de la training sunt mijloace pentru a atinge scopurile voastre, definite de voi, pentru a primi recompensele pe care vi le doriti voi, nu compania, atunci vor fi usor de urmat.

Pare aiurea, dar functioneaza. Eu sunt azi mult mai eficient decat eram ca director executiv la Chara Software, pentru ca am facut exact asta. Ma simt liber si fericit ca nu am sefi, ca sunt stapanul propriului destin si imi place la nebunie ceea ce fac impreuna cu Felix la Consult Blue.

Nu inseamna ca trebuie sa demisionati si sa va faceti compania voastra de training. Asta e visul meu, voi trebuie sa va urmati visul vostru. Mai intai insa trebuie sa stabiliti care este acela. Stiti ce vreti sa faceti in viata, ce v-ar placea la nebunie sa faceti? Ati incercat?
Ce-ar fi sa incercati?

Un comentariu:

George spunea...

Am incercat, e greu, pentru ca pana la urma e nevoie de un echilibru. Cam asta spui si tu per total. Pana la urma trebuie ca munca la care te-ai angajat sa-ti placa (si ma bucur ca te gasesti intr-o asemenea situatie).