joi, 10 septembrie 2009

O paralela intre tratamentul aplicat presedintilor Romaniei si SUA

Tipul din imagine este congressman-ul republican Joe Wilson intr-unul dintre cele mai proaste momente ale vietii sale, adica in momentul cand i-a strigat Presedintelui Barack Obama: Tu minti!

Presedintele tinea un discurs legat de reforma sistemului de asigurari de sanatate, afirmand ca reformele produse nu vor indreptati imigrantii ilegali la asistenta medicala, iar Wilson era convins de contrariu. Confundand Washingtonul cu o capitala pe raul Dambovita, el s-a simtit indrituit sa strige la Presedintele american si sa-l acuze de minciuna. Presedintele s-a oprit din discurs, i-a spus ca nu are dreptate si apoi a continuat discursul.

In urmatoarele ore, Wilson s-a trezit criticat atat de Partidul Democrat, cat si de colegii sai republicani, care nu i-au acordat nicio scuza. Cu totii au spus clar ca Presedintele SUA trebuie respectat, iar diferentele de opinie nu sunt o scuza pentru a deveni badaran. In doua ore de la incident, Wilson a sunat la Casa Alba si a vorbit cu seful staff-ului Presedintelui cerandu-si scuze fara echivoc si fara sa invoce nicio circumstanta atenuanta. Presedintele a acceptat scuzele congressmanului, dar colegii sai parlamentari, media si alegatorii au continuat sa-l urecheze pentru purtarea sa inacceptabila.

In Romania, politicienii isi adreseaza insulte ca betiv, carpa KGB-ista, prostanac, tasti-basti, tampit, fata de bideu si alte nenumarate apelative gretoase fara a simti vreodata ca au trecut linia bunului simt. Ziaristii isi permit sa vorbeasca despre presedintele tarii ca ”Basescu” fara apelativul ”domnul” pe care il ofera generos invitatilor dubiosi din studio. La sedinta de condamnare a comunismului, Corneliu Vadim Tudor a facut un circ de proportii agitand pancarde care il infatisau pe Presedinte in zeghe si strigand injurii. Injuria isi gaseste zilnic locul in comentariile parlamentarilor cand colegii lor vorbesc de la tribuna. Cei de la tribuna raspund in acelasi mod.

Mai grav insa, publicul urmareste amuzat aceasta balacareala de birt si nu simte ca s-a trecut de granita civilitatii. Nimeni nu pierde voturi pentru ca e grobian. Un discurs civilizat nu are efect in Romania, ci denota lipsa ”oualor” pe care, nu-i asa, un fost prim ministru isi indemna adversarii sa i le numere.

Oameni buni, politicienii sunt asa, pentru ca poporul nostru este necivilizat, agresiv si mitocan. Majoritatea romanilor arunca mizeria pe jos, striga injuraturi pe geamul automobilului si pun muzica tare in toiul noptii cand serbeaza ceva in familie. Problema este ca prin acest comportament ne situam in afara lumii civilizate. Cum ne-or fi primit oamenii aia in UE si ce e de facut?

Niciun comentariu: