joi, 4 septembrie 2008

Loialitatea fata de colegi este mai puternica decat fata de firma


Loialitatea fata de colegi este mai mare decat loialitatea fata de firma. De exemplu, hai sa ne imaginam ca unul dintre colegii cu care va intelegeti cel mai bine, cu care ati fost la bere si la un gratar in weekend, planuieste sa plece din companie.
Omul este un om cheie, iar plecarea lui poate bulversa grav proiectele cele mai importante ale companiei.
Loialitatea fata de companie ar trebui sa va impinga sa incercati sa-l convingeti sa nu plece, iar daca aceste eforturi nu dau roade, sa discutati cu managerul potrivit, si sa-l avertizati asupra pericolului in care se afla compania. Astfel, ei vor putea sa incerce sa-l convinga sa nu plece, iar daca si aceste eforturi vor fi lipsite de succes, se vor pregati pentru socul demisiei colegului facand planuri de inlocuire.
Hai sa fim seriosi: nu veti face asta niciodata! Numai citind randurile de mai sus si vi se intoarce stomacul pe dos, desi sunt corecte din punct de vedere moral!
Trecutul nostru de primate, traind in grupuri mici amenintate de pradatori, ne-a imprimat o loialitate puternica fata de membrii grupului. Apartenenta la grup a insemnat in cea mai mare parte a istoriei noastre viata, iar pierderea increderii grupului a insemnat aproape mereu moarte.
Managerii de la toate nivelurile ar face bine sa inteleaga cat de puternice, profunde si ancestrale sunt resorturile care determina loialitatea fata de colegi si sa incerce sa o directioneze in favoarea companiei. Incercarea de a o reprima in favoarea loialitatii fata de institutie este inutila. Nu se poate!

Niciun comentariu: