marți, 20 mai 2008

Teama de telefoane



Nu am intalnit inca pe cineva care sa fie incantat sa dea telefoane nesolicitate. Nu am intalnit pe nimeni care sa-si doreasca sa lucreze in telemarketing. Teama de a da telefoane nesolicitate este generata de respingere. Oricine a dat astfel de telefoane stie ca nu e placut si ca pentru fiecare "da" primesti o gramada de "nu". Este greu sa inghiti atatea "nu" fara sa te descurajezi. Este greu sa nu ti se strecoare gandul ca e ceva in neregula cu tine cand esti refuzat de atat de multe ori in fiecare zi.

Noi avem tendinta sa repetam comportamentele care ne fac placere si sa le evitam pe cele care ne produc discomfort, durere, neplacere. Sa nu-ti placa sa dai telefoane nesolicitate este in genele tale!

Cel mai mare adversar al "cold calls" (numele americanesc al telefoanelor nesolicitate) este Frank Rambauskas, autorul "Cold Calling is a Waste of Time", "Selling Sucks: How to Stop Selling and Start Getting Prospects to Buy!" si al "Never Cold Call Again: Achieve Sales Greatness Without Cold Calling ", toate disponibile pe Amazon. Frank Rumbauskas subliniaza dezavantajele cold calling si prezinta un sistem care sa ofere destule leads fara sa fie nevoie sa dai telefoane nesolicitate.

Paul DiModica, un consultant american al carui sistem, ValueForward Selling, este de asemenea documentat in mai multe carti disponibile pe Amazon, pune pretentia de a nu da telefoane nesolicitate in randul miturilor false despre vanzari. El spune ca e imposibil sa nu ai nevoie de telefoane nesolicitate.

Nici mie nu-mi place sa fac cold calling. Ce se intampla insa cand marketingul si aliantele strategice nu contribuie cu suficiente leads pentru a-ti tine pipeline-ul plin? Ce face cand nu ai destule leads?

Raspunsul meu este ca fie si temporar trebuie sa faci cold calling si trebuie sa-l faci bine pentru ca daca ai ajuns aici, inseamna ca ai pipeline-ul gol. Nu stii niciodata cand ai nevoie de cold calling, asa ca toti oamenii tai trebuie sa fie in stare sa ia o lista cu companii si sa dea 50 de telefoane intr-o singura zi, la oameni pe care nu-i cunosc. Este o abilitate cheie, un fel de survival skills.

Chiar daca va organizati ca sa obtineti lead-urile din marketing, pregatiti-va sa apelati la telemarketing daca recolta de leads e slaba. Nu angajati oameni care nu vor sa faca telemarketing! Maine va voi spune cum si de ce poate fi invinsa teama de a da telefoane nesolicitate.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca as vedea in fata mea, in carne si oase, pe cel care ma suna sa-mi vanda diverse, i-as baga telefonul pe gat si i-as indesa capul in primul closet... sa studieze pipeline

Marian Hanganu spunea...

Amice, pot sa-ti spun asta in mai multe feluri, dar esenta este ca esti un dobitoc.