luni, 5 mai 2008

Litera L din Sluji

In continuarea prezentarii modelului de leadership descris de Ken Blanchard si Mark Miller in "Secretul", prezentare inceputa cu postarea din 3 mai, vorbim astazi despre litera L din modelul SLUJI:

Largeste cooperarea si dezvolta oamenii
Adesea auzim sefi, antreprenori care spun ca inainte sa ia decizii se consulta cu subordonatii si apoi decid. Li se pare ca sunt sefi luminati, dar nu este asa. Sistemul lor este din categoria: "Stimati angajati, va rugam sa va lasati creierele la receptie. La plecare vi se vor inapoia."

Un adevarat lider este scoate la iveala calitatile subordonatilor si le dezvolta. El intelege aspiratiile acestora si le impeteste cu nevoile departamentului, astfel incat sa obtina motivarea si cooperarea benevola a angajatului pentru indeplinirea obiectivelor companiei.

Un adevarat lider lasa in urma lui oameni mai bine pregatiti, mai motivati si mai eficienti. El deleaga si imputerniceste subordonatii. Este un dirijor, nu un vataf.

Bagheta magica a relatiilor umane nu se aplica numai subordonatilor, ci si departamentelor orizontale din organizatiei, sefilor, clientilor si furnizorilor. Adevaratul lider este binevenit peste tot si de catre toti.

Adevaratul lider nu isi asigura suprematia ascunzand informatii sau rezervandu-si domenii cheie din activitate pentru a se face de neinlocuit. Dimpotriva, la el in departament toti angajatii stiu ce se intampla, care este stadiul afacerii si al indemplinirii obiectivelor departamentului. Adevaratul lider face ca unitatea sa sa poata functina in absenta lui. El isi pregateste din timp un succesor.
Adevaratul lider este un descoperitori si creator de lideri.

Jack Welch, legendarul CEO al General Electric, afirma ca un lider trebuie sa petreaca 40-60% din timp discutand cu oamenii: subordonati, candidati etc. In fapt, Jack Welch a fost atat de eficient incat a facut din General Electric cea mai mare pepiniera de lideri din lume. A lasat un succesor capabil sa il inlocuiasca si a crescut lideri de talia lui W. James McNerney, Jeffrey Immelt, Robert Bardelli si Larry Bossidy. La data retragerii sale de la General Electric, numeroase companii se "aprovizionasera" din rezerva de lideri ai GE. Iata o lista cu cativa dintre oamenii care si-au facut ucenicia sub bagheta lui Jack Welch:
  1. David Cote -- president and COO of TRW (NYSE: TRW)
  2. Paolo Fresca -- chairman of Fiat SpA (NYSE: FIA)
  3. Kaj Ahlman -- vice chairman of E.W. Blanch (NYSE: EWB)
  4. Tom Rogers -- chairman and CEO of Primedia (NYSE: PRM)
  5. John Trani -- chairman and CEO of Stanley Works (NYSE: SWK)
  6. Nigel Andrews -- managing director of Internet Capital Group (Nasdaq: ICGE)
  7. Gary Wendt -- chairman and CEO of Conseco (NYSE: CNC)
  8. Bruce Albertson -- president and CEO of Iomega (NYSE: IOM)
  9. Stephen Bennett -- president and CEO of Intuit (Nasdaq: INTU)
  10. Warren Jenson -- CFO of Amazon.com (Nasdaq: AMZN)
  11. Thomas Tiller -- president and CEO of Polaris Industries (NYSE: PII)
  12. Dennis Williams -- chairman, president, and CEO of IDEX Corp. (NYSE: IEX)
  13. Robert Collins -- chairman of Scott Technologies (Nasdaq: SCTT)

Lista si discutia despre Jack Welch nu le veti gasi in carte. Am dorit sa exemplific si aveam nevoie de o dovada convingatoare.

Niciun comentariu: