sâmbătă, 6 februarie 2010

Despre escroci si efectele lor asupra companiei tale

De-a lungul carieirei mele am vazut multi escroci. Saptamana trecuta am vazut unul care m-a facut sa reflect la daunele pe care acestia le pot provoca carierei unor oameni altfel profesionisti si onorabili.

Exista o categorie numeroasa de oameni care nu au o valoare profesionala, nu au experienta si nici nu se omoara cu munca. Arma lor nu sunt rezultatele, ci lingusirea, siretenia si tupeul fara margini.

Ei lovesc acolo unde suntem mai vulnerabili: ne lauda atunci cand avem temeri, ne ofera sprijin atunci cand avem nevoie, adica ne lasa sa credem ca ne putem baza pe ei, dar vai, odata ce barca ia apa, ne arunca peste bord fara remuscari si isi cauta un alt stapan! Suntem vulnerabili la lingusire (cui nu-i place sa fie laudat?) si ne dorim sa fim placuti, iar acesti escroci stiu sa profite de oricine, oricand!

In mod ciudat, victima escrocului este adeseori singura care nu vede inselatoria, colegii, subordonatii, sefii si prietenii fiind stupefiati de orbirea subita a victimei. Atat performanta, cat si reputatia victimei se inscriu pe o spirala descendenta, pana cand cariera sa este complet sfaramata: tot ceea ce a realizat in ani sau zeci de ani este sfaramat fara mila de voracele companion. Uneori afacerea implica si sex, asa ca nici casnicia victimei nu scapa de efectul devastator al acestui parazit.

Nu de mult am aflat cum un astfel de parazit a fost promovat de catre un distins profesor universitar pana la demnitatea de decan al facultatii. Profesorul nu a precupetit niciun efort pentru a-l ajuta pe escroc sa progreseze: a incalcat chiar legea si l-a facut conferentiar universitar inainte sa obtina titlul de doctor. Indata ce escrocul s-a vazut decan, inscaunat chiar de victima sa, l-a aruncat afara din universitate pe naivul binefacator, care nu numai ca nu mai preda la acea facultate, dar este si persona non grata, in ciuda a tot ceea ce a facut pentru facultatea respectiva in ultimii 20 de ani.

Adesea acesti paraziti reusesc sa provoace pierderi ireparabile companiei / organizatiei care a avut proasta inspiratie sa ii angajeze.

Sfatul meu este sa fiti atenti, sa-i identificati rapid pe acesti impostori si sa-i aruncati afara din departamentele si companiile voastre inainte sa fie prea tarziu!

Niciun comentariu: